Quantcast
Channel: ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
Viewing all 3052 articles
Browse latest View live

Σπιτικό σιρόπι για το βήχα και τα φλέγματα

$
0
0



Υπάρχουν διάφοροι τύποι βήχα. Στην περίπτωση του πιο δημοφιλούς τύπου, του ξερόβηχα (γνωστός επιστημονικά και ως «παραγωγικός βήχας») υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα κι επομένως συγκεκριμένες φυσικές θεραπείες. Στο παρακάτω άρθρο θα μιλήσουμε για ένα εξαιρετικό σπιτικό σιρόπι για το βήχα που απομακρύνει τα φλέγματα από τους πνεύμονες σας. Επίσης, θα σας δώσουμε περισσότερες δραστικές συνταγές και φυσικές θεραπείες.

Παραγωγικός βήχας: τι θα πρέπει να ξέρετε

Αν νιώθετε σφίξιμο στο στήθος σας κι αντιλαμβάνεστε κάτι να σφυρίζει ή ήχο συριγμού ενώ αναπνέετε: αν φτύσετε φλέγματα ή αισθάνεστε ότι έχουν δημιουργηθεί φλέγματα στους αεραγωγούς σας ή στο στήθος σας, τότε πάσχετε από αυτό το είδος βήχα. Ένας παραγωγικός ή υγρός βήχας είναι το αποτέλεσμα της συσσώρευσης πυκνής βλέννας. Η βλέννα μπορεί να είναι λευκή, κίτρινή ή πράσινη και απομακρύνεται μέσω του βήχα.

Η συνηθισμένη αντίδραση του σώματος θα είναι πάντα το βήξιμο, ώστε να καθαρίσει αυτό που σας ενοχλεί και γενικότερα οτιδήποτε δεν θα πρέπει να βρίσκεται στους πνεύμονες. Τα συμπτώματα ενός παραγωγικού βήχα είναι:

Επίμονος βήχας

Κολλώδη φλέγματα που εξωθούνται κατά το βήξιμο.
Ήχος σφυρίγματος όταν βήχετε ή αναπνέετε.
Αίσθηση σφιξίματος.
Συμφόρηση ή αίσθηση βάρους στο στήθος.
Υπερβολικός βήχας τα πρωινά.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα φλέγματα μπορεί να είναι διαφορετικών χρωμάτων, έτσι είναι απαραίτητο να δίνετε προσοχή και να γνωρίζετε από τι θα μπορούσε να προκληθεί αυτό:

Αν είναι καθαρά ή διάφανα, τότε είναι φυσιολογικά φλέγματα.
Αν είναι κίτρινα, είναι λόγω μιας ανοσολογικής αντίδρασης προς την φλεγμονή στους αεραγωγούς.
Αν είναι πράσινα, τότε υπάρχει μια σοβαρή βακτηριδιακή μόλυνση όπως βρογχίτιδα.
Αν είναι καφέ, είναι λόγω του νέφους ή της μόλυνσης του αέρα.
Αν είναι γκρι, είναι λόγω του καπνίσματος.
Αν είναι ροζ, αυτό συμβαίνει στην περίπτωση των ασθματικών.

Σπιτικό σιρόπι για το βήχα και την απομάκρυνση των φλεγμάτων από τους πνεύμονες
Αυτή είναι μια συνταγή για ένα πολύ δραστικό τρόπο απομάκρυνσης της βλέννας από τους πνεύμονες, αλλά αντενδείκνυται για τα μικρά παιδιά. Τα απαραίτητα υλικά είναι:

Μια κουταλιά της σούπας ρίζα μολόχας
Μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο.
Μια γεμάτη κουταλιά της σούπας φασκόμηλο.
Ένα λεμόνι κομμένο σε φέτες.
Ένα φλιτζάνι νερό.
Ένα φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη.
Βάζετε το νερό σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη και την βράζετε μέχρι να λιώσει. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύετε καλά κι έπειτα τα βγάζετε από τη φωτιά. Το αφήνετε να καθίσει για 15 λεπτά κι έπειτα το στραγγίζετε σε ένα γυάλινο μπουκάλι με σφιχτό καπάκι. Πίνετε μια κουταλιά της σούπας από αυτό το σιρόπι τρεις φορές την ημέρα μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση. Πρέπει να το έχετε στο ψυγείο για να μην χαλάσει.

Σπιτικές θεραπείες για βήχαμε φλέγματα


Σαν συμπλήρωμα στο παραπάνω σιρόπι, μπορείτε να ωφεληθείτε κι από άλλες φυσικές συνταγές για την απομάκρυνση των φλεγμάτων (όταν έχουν λευκό χρώμα, το ηπιότερο επίπεδο) κατά την διάρκεια του βήχα.

Θεραπεία με ατμό

Είναι μια από τις πιο παλιές και συγχρόνως πιο δραστικές σπιτικές θεραπείες για να πείτε αντίο στα φλέγματα. Μπορείτε να δημιουργήσετε τους ατμούς με νερό ή μπορείτε επίσης να ρίξετε μια χούφτα χονδρό αλάτι ή συγκεκριμένα βότανα για αναπνευστικά προβλήματα, όπως μέντα, ευκάλυπτο, βατόμουρα, θυμάρι και μολόχα. Βάζετε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει. Όταν το νερό κοχλάζει, βάζετε το πρόσωπο σας κοντά και καλύπτετε το κεφάλι σας με μια πετσέτα σαν να φτιάχνετε μια σκηνή. Προσέχετε μην καείτε.

Θεραπεία με μέλι και πιπέρι

Και τα δυο στοιχεία έχουν μια ισχυρή αποχρεμπτική ικανότητα, η οποία βοηθάει στην εξαγωγή των φλεγμάτων με το βήχα. Ανακατεύετε μια κουταλιά της σούπας μέλι με μια πρέζα μαύρο πιπέρι και το παίρνετε δυο φορές την ημέρα.


Θεραπεία με κρεμμύδι

Αυτό το λαχανικό έχει περισσότερα από ένα οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, το κρεμμύδι είναι απολυμαντικό και αντιφλεγμονώδες, ειδικά για το αναπνευστικό σύστημα. Για την θεραπεία του βήχα με φλέγματα, μπορείτε να ωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματά του με διάφορους τρόπους. Ένας είναι πολύ απλός: το κόβετε στη μέση και μυρίζετε κατευθείαν το άρωμα. Ένας άλλος εναλλακτικός τρόπος είναι να φτιάξετε τσάι με κρεμμύδι σε τέσσερα φλιτζάνια βρασμένο νερό. Συμπληρωματικά πιείτε και τρία φλιτζάνια την ημέρα από τσάι με μέλι, λεμόνι και τζίντζερ.

Θεραπεία με σκόρδο

Η θεραπεία αυτή αποτελεί έναν άλλο σύμμαχο για τους ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα. Επειδή το σκόρδο έχει πολλές πολύτιμες ουσίες που το κάνουν φυσικό αντιβιοτικό. Μπορείτε να κόψετε μια σκελίδα και να την φάτε ωμή ή να την προσθέσετε στις σαλάτες. Μερικοί προτιμούν να το κάνουν τσάι με βραστό νερό, παρόμοια με την συνταγή για το κρεμμύδι πιο πάνω.

Θεραπεία με γάλα και τζίντζερ

Θα χρειαστείτε μια μικρή φέτα από πιπερόριζα κι ένα ποτήρι πολύ ζεστό γάλα. Το πρώτο από τα δυο συστατικά έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες κι αν προσθέσουμε ζεστό γάλα αυτό μπορεί να απομακρύνει τα φλέγματα που σας ενοχλούν τόσο πολύ. Είναι μια υπέροχη θεραπεία για πριν το βραδινό σας ύπνο. Αναμειγνύετε τα δυο υλικά και πίνετε το ρόφημα πριν κρυώσει. Θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε και να αναπνέετε καλύτερα.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣδεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

το διαβάσαμεΕΔΩ

Τα μυστήρια του βιολογικού μας ρολογιού

$
0
0


Πότε ο άνθρωπος ένιωσε την ανάγκη να μετρά τον χρόνο; Ήταν μια βιολογική διαδικασία του οργανισμού, στις αλλαγές της ημέρας και της νύχτας; Τι ακριβώς είναι και πως λειτουργεί το κιρκαδιανό ρολόι; Όσο και εάν ακούγεται περίεργο, το βιολογικό ή κιρκαδιανό ρολόι, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της επιστήμης, διαχρονικά.
Μια ουσία που ανακάλυψαν οι επιστήμονες, και συγκεκριμένα ένα ένζυμο, ίσως είναι η απάντηση για το πρωταρχικό βιολογικό ρολόι για όλες τις μορφές της ζωής πάνω στον πλανήτη μας. Μέχρι σήμερα οι βιολόγοι δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν ένα ρολόι που να είναι κοινό για τους βιορυθμούς όλων των οργανισμών, καθώς κάθε κατηγορία ζώων, φυτών, μυκήτων και των άλλων οργανισμών φαίνεται να έχει το δικό της ξεχωριστό ρολόι που συμβαδίζει με την αέναη περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο και τη διαδοχή φωτός - σκοταδιού, συντονίζοντας ρυθμικά την εσωτερική φυσιολογία του οργανισμού.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ανάμεσα τους και ο Έλληνας Χαράλαμπος Κυριακού, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι υπεροξειρεδοξίνες, ένζυμα που υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα ζώα, τα φυτά και τους λοιπούς οργανισμούς, ακόμα και στα πιο πρωτόγονα βακτήρια, αποτελούν τον «παππού» των πιο εξελικτικά πρόσφατων βιολογικών ρολογιών. Ο πιο σύγχρονος κιρκαδιανός βιοχημικός μηχανισμός ρυθμίζει σε 24ωρη βάση τη διαδοχή ύπνου - ξύπνιου, αλλά και άλλων αισθημάτων όπως η πείνα, με συνέπεια οι οργανισμοί να ακολουθούν γενικά ένα συγκεκριμένο χρονικό «μοτίβο» κάθε ημέρα.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ο πρόγονος κάθε ξεχωριστού, βιολογικού ρολογιού είναι ένα αρχαιότερο και πιο καθολικό ρολόι που έχει τη ρίζα του στη συγκεκριμένη κατηγορία ενζύμων, τις υπεροξειρεδοξίνες. Τα ένζυμα αυτά ακολουθούν ένα κύκλο, καθώς συνεχώς εναλλάσσονται ανάμεσα σε δύο διαφορετικές χημικές καταστάσεις, ανάλογα με το αν έχουν αντιδράσει πρόσφατα ή όχι με υπεροξείδιο του υδρογόνου (ένα τοξικό για τα κύτταρα υποπροϊόν της εισπνοής οξυγόνου). Ο κύκλος αυτός συνεχίζεται ακόμα και αν δεν υπάρχει καθόλου φως στο περιβάλλον του οργανισμού.
Τα μυστήρια του βιολογικού μας ρολογιού

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα εν λόγω ένζυμα ανέπτυξαν αυτή την κυκλική συμπεριφορά, όταν πριν από περίπου δυόμιση δισεκατομμύρια χρόνια άρχισαν να αναπτύσσονται στη Γη οργανισμοί που ήσαν σε θέση να χειριστούν τις αυξημένες ποσότητες οξυγόνου, οι οποίες σταδιακά κατέκλυσαν τη γήινη ατμόσφαιρα ως συνέπεια της εμφάνισης της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης από τα βακτήρια, ένα γεγονός που έχει αποκληθεί η «Μεγάλη Οξείδωση» της Γης.

Από την εμφάνιση των πρώτων μονοκύτταρων οργανισμών πριν από περίπου 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια και έως πριν από 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια, δεν υπήρχε παρά ελάχιστο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Όμως τα πράγματα άλλαξαν εξαιτίας των φωτοσυνθετικών κυανοβακτηρίων, τα οποία, πολύ πριν υπάρξουν φυτά που επρόκειτο να κάνουν κάτι ανάλογο, άρχισαν να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και να απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Έτσι, η Γη κατακλύστηκε για πρώτη φορά από το οξυγόνο, το οποίο αποτελούσε τοξική ουσία για τους μέχρι τότε οργανισμούς που είχαν συνηθίσει να ζουν σε μία ατμόσφαιρα όπου κυριαρχούσαν άλλα αέρια, όπως το μεθάνιο.


http://therapeftis.blogspot.gr/
Τελικά επιβίωσαν εκείνοι οι οργανισμοί που ανέπτυξαν ένα τρόπο να ελέγχουν τη ζημιά που τους προκαλούσε η οξείδωση μέσω της αναπνοής. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, κατά τους ερευνητές, προέκυψε ο ζωτικός ρόλος των υπεροξειρεδοξινών, οι οποίες προσέφεραν εξελικτικό πλεονέκτημα σε όποιον οργανισμό ανέπτυξε τον αντι-οξειδωτικό μηχανισμό τους. Τα ένζυμα αυτά προστάτευαν τα αρχέγονα κύτταρα, καθώς αυξάνονταν περιοδικά, όταν την ημέρα η φωτοσύνθεση των βακτηρίων ενεργοποιούταν και παράλληλα αυξανόταν το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, το οποίο απορροφούσαν στη συνέχεια οι πρωτόγονοι μικροοργανισμοί.

Καθώς τα επίπεδα του οξυγόνου αυξομειώνονταν σε ημερήσια βάση, ανάλογα με την αυξομείωση της φωτοσύνθεσης από τα βακτήρια που εξαρτιόνταν από το φως του ήλιου (δεν υπάρχει φωτοσύνθεση στο σκοτάδι), τα συγκεκριμένα ένζυμα αποτέλεσαν σταδιακά ένα αρχέγονο μεταβολικό ρολόι. Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε σιγά-σιγά στην ανάπτυξη των πιο εξελιγμένων κιρκαδιανών βιοχημικών ρολογιών που έχουν πια οι δοάφοροι οργανισμοί.
Τα μυστήρια του βιολογικού μας ρολογιού
Όμως αυτή η θεωρία -ότι τα πιο σύγχρονα ρολόγια βασίζονται στα συγκεκριμένα ένζυμα- μένει να αποδειχτεί. Άλλοι επιστήμονες, για παράδειγμα, αντιτείνουν ότι το αρχέγονο βιολογικό ρολόι αναπτύχθηκε όχι ως αντίδραση στο οξυγόνο, αλλά στην αυξομειούμενη υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣδεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Τρώγοντας 40% λιγότερο φαγητό μπορούμε να ζήσουμε μέχρι και 20 χρόνια παραπάνω!

$
0
0


Η κατανάλωση λιγότερου φαγητού οδηγεί στη μακροζωίαυποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι μας καλούν να μειώσουμε τις μερίδες μας αν θέλουμε να κερδίσουμε μερικά χρονάκια παραπάνω...
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου για την Μακροζωίατου University College του Λονδίνου, η μείωση της λήψης τροφής κατά 40% είναι σε θέση να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής κατά 20 με 30%, δηλαδή τουλάχιστον 20 χρόνια.

Παράλληλα οι επιστήμονες φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν έτσι και τις καρδιαγγειακές ασθένειες αλλά και την εμφάνιση του καρκίνου.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί πειράματα σε αρουραίους αλλά και μύγες και οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι αφού στα ζώα αυτά, που τα γονίδιά τους μοιάζουν κατά 60% με τα ανθρώπινα, πέτυχαν μέσα από ειδικές δόσεις φαρμάκων και μια ισορροπημένη διατροφή να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣδεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Η φύση θεραπεύει...Τι πρέπει να τρώμε για να νικάμε όλες τις ασθένειες!

$
0
0
Η φύση θεραπεύει...
Άγχος: Ηρεμεί με βασιλικό, θυμάρι, βερίκοκο, βρώμη, παντζάρι, λάχανο, μαρούλι, μαντζουράνα, ρίγανη, ροδάκινο, μαϊντανό.
Αεροφαγία: φρέσκο γλυκάνισο, μάραθο (φινόκιο), λεμόνι, μαντζουράνα, μέντα, ρίγανη.
Αδυναμία (οργανισμού): δεντρολίβανο, μαντζουράνα, φασκόμηλο, πιπεριές
Αιμορραγία: πορτοκάλι, γλιστρίδα, δάφνη, βάλσαμο, λουΐζα, δίκταμο, πεντάνευρο, καρότο, λεμόνι, πρόπολη.
Αιμορροΐδες: παντζάρι, κάστανο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, πεπόνι, πατάτα, πράσο, φασκόμηλο, ταραξάκο, γιαούρτι.
Ακμή: καρότο, λάχανο, μαρούλι, μαγιά μπίρας, τομάτα, γογγύλι, ταραξάκο, γιαούρτι.
Αμυγδαλίτιδα: σκόρδο, λάχανο, καρότο, κρεμμύδι, σύκο, λεμόνι, μέλι, πρόπολη, γογγύλι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, σέλινο, μέντα, θυμάρι, μαντζουράνα, αγριοτριανταφυλλιά, γιαούρτι.
Αναιμία: σκόρδο, βερίκοκο, πορτοκάλι, θυμάρι, μελισσόχορτο, δεντρολίβανο, ντομάτα, παντζάρι, καρότο, κάστανο, λάχανο, ραδίκι, νεροκάρδαμο, φύτρα, σιτάρι, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μήλο, καρύδι, ελιά, πρόπολη, πράσο, μαϊντανός, δαμάσκηνο, σπανάκι, ταραξάκο, σταφύλι.
Αναπνευστικές Παθήσεις: χαμομήλι, θυμάρι, πανσές.
Ανορεξία: σκόρδο, βερίκοκο, πορτοκάλι, ραδίκι, νεροκάρδαμο, μάραθο (φινόκιο), κέδρος, λεμόνι, μοσχοκάρυδο, ρίγανη, βασιλικός πολτός, πρόπολη, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, μαυροράπανο, φασκόμηλο, σέλινο.
Αντικαταρροϊκά: αγιόκλημα, λεβάντα, τίλιο, ρίγανη.
Αντισηπτικά: καλέντουλα, δίκταμο, λεβάντα, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, θυμάρι, τσάι βουνού, χαμομήλι.
Απασβέστωση: πορτοκάλι, σπαράγγι, παντζάρι, καρότο, λάχανο, κεράσι, φράουλα, σιτάρι, φύτρα, μαγιά μπίρας, λεμόνι, αμύγδαλο, μήλο, κριθάρι, πρόπολη, μαυροράπανο, σέλινο, σταφύλι, γιαούρτι.
Αρθρίτιδα και Αρθροπάθεια: σκόρδο, σπαράγγι, αγκινάρα, λάχανο, αγγούρι, ραδίκι, κρεμμύδι, κεράσι, φράουλα, λεμόνι, μήλο, τομάτα, γκρέιπ φρουτ, πράσο, μαυροράπανο, ραπάνι, σταφύλι.
Αρτηριακή υπέρταση: σκόρδο, φράουλα, λεμόνι, μαντζουράνα, μήλο, ελιά, ρύζι, σίκαλη, σόγια, σταφύλι.
Αρτηριοσκλήρυνση: σκόρδο, αγκινάρα, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, κεράσι, φράουλα, σιτάρι, μαγιά μπίρας, μήλο, καρύδι, τομάτα, πράσο, δαμάσκηνο, σίκαλη, σόγια.
Αρτηριακή υπόταση: βρώμη, κριθάρι, βασιλικός πολτός, πρόπολη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι.
Άσθμα: αγριμόνιο, Αχιλλέα, βαλεριάνα, βάλσαμο, γαϊδουράγκαθο, δεντρολίβανο, ευκάλυπτος, θυμάρι, κρεμμύδι, λεβάντα, μαντζουράνα, μάραθο, μελισσόχορτο, ρίγανη, σέλινο, σκόρδο, τίλιο, χαμομήλι.
Αφαλάτωση (έλλειψη μεταλλικών αλάτων): πορτοκάλι, σπαράγγι, παντζάρι, καρότο, λάχανο, κεράσι, φράουλα, σιτάρι, φύτρα, μαγιά μπίρας, λεμόνι, αμύγδαλο, μήλο, κριθάρι, πρόπολη, μαυροράπανο, σέλινο, σταφύλι, γιαούρτι.
Αϋπνία: βερίκοκο, βρώμη, λάχανο, μαρούλι, μαντζουράνα, μήλο, ρίγανη, ροδάκινο, κολοκύθα, βαλεριάνα, βάλσαμο, βασιλικός, δυόσμος, μέντα, ευκάλυπτος, λεβάντα, Λουΐζα, μελισσόχορτο, χαμομήλι, δεντρολίβανο.
Αυτιών πόνοι: βασιλικός, κολοκυθιά, κρεμμύδι, μελισσόχορτο, μολόχα, σκόρδο, χαμομήλι.
Άφθες: δεντρολίβανο, αγριοτριανταφυλλιά, φασκόμηλο, χαμομήλι.
Βήχας: σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, σύκο, μαρούλι, αμύγδαλο, μέλι, ρίγανη, κουκουνάρι, πρόπολη, μαυροράπανο, γογγύλι, φασκόμηλο, σέλινο, θυμάρι.
Βρογχίτιδα: σκόρδο, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, σύκο, φύτρα, μαρούλι, μήλο, μέντα, μέλι, ρίγανη, κριθάρι, κουκουνάρι, μαυροράπανο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, θυμάρι.
Γαστρίτιδα: καρότο, λάχανο, μάραθο (φινόκιο), σύκο, μαρούλι, λεμόνι, πιπεριά, μέλι, πατάτα, φασκόμηλο, γιαούρτι, κολοκύθι.
Γήρας: σκόρδο, βερίκοκο, πορτοκάλι, καρότο, κάστανο, λάχανο, κεράσι, κρεμμύδι, σύκο, φύτρα, λεμόνι, μήλο, φουντούκι, βασιλικός πολτός, πρόπολη, γκρέιπ φρουτ, σίκαλη, σόγια, γιαούρτι.
Γρίπη: σκόρδο, πορτοκάλι, κανέλλα, λάχανο, κρεμμύδι, φύτρα, λεμόνι, μέντα, μέλι, κουκουνάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, γιαούρτι.
Δερματίτιδα: πορτοκάλι, σπαράγγι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, αγγούρι, νεροκάρδαμο, φράουλα, μαγιά μπίρας, λεμόνι, αμύγδαλο, καρύδι, ελιά, πρόπολη, μαυροραπανο, ρύζι, φασκόμηλο, ταραξάκο, σταφύλι, γιαούρτι.
Διαβήτης: σπαράγγι, βρώμη, αγκινάρα, λάχανο, ρεβίθι, ραδίκι, νεροκάρδαμο, φασόλι, κέδρος, μαγιά μπίρας, μήλο, φουντούκι, ελιά, ρύζι, φασκόμηλο.
Διάρροια: σκόρδο, βερίκοκο, κανέλλα, καρότο, κάστανο, λάχανο, γαρύφαλλο, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μήλο, μέντα, μοσχοκάρυδο, πρόπολη, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, γιαούρτι.
Δυσκοιλιότητα: βερίκοκο, πορτοκάλι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, κρεμμύδι, σύκο, φράουλα, σιτάρι, μαρούλι, μαγιά μπίρας, αμύγδαλο, μήλο, μελιτζάνα, πεπόνι, ελιά, πατάτα, ροδάκινο, πρόπολη, τομάτα, πράσο, δαμάσκηνο, ρύζι, σίκαλη, ταραξάκο, σταφύλι, γιαούρτι, κολοκύθα, κολοκυθάκι.
Δυσμηνόρροια: φρέσκο γλυκάνισο, λάχανο, μαρούλι, μέντα, μαϊντανός, δεντρολίβανο, φασκόμηλο.
Δυσπεψία: σκόρδο, δάφνη, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, κανέλλα, γαρύφαλλο, ραδίκι, κρεμμύδι, μάραθο (φινόκιο), κέδρος, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μελιτζάνα, μέντα, μοσχοκάρυδο, κόκκινη πιπεριά, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, μαυροράπανο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, σέλινο, ταραξάκο, θυμάρι, γιαούρτι, κολοκύθα.
Εγκαύματα: βάλσαμο, κολοκυθιά, ευκάλυπτος, θυμάρι, κρεμμύδι, λεβάντα, πατάτα, χαμομήλι.
Εκζέματα: δεντρολίβανο, κελέντουλα, λεβάντα, μαϊντανός, φασκόμηλο, χαμομήλι.
Έλκος στομάχου και δωδεκαδάκτυλου: καρότο, λάχανο, λεμόνι, μήλο, πατάτα, μυζήθρα, φασκόμηλο, γιαούρτι.
Εμετός: γλυκάνισο, μάραθο, μελισσόχορτο, μέντα.
Εντερικά παράσιτα: σκόρδο, κανέλλα, καρότο, λάχανο, ρεβίθι, γαρύφαλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, μάραθο (φινόκιο), λεμόνι, μήλο, μέντα, φουντούκι, καρύδι, πράσο, μαϊντανός, θρούμπι, θυμάρι, σπόροι κολοκύθας.
Εντερίτιδα: σκόρδο, βασιλικός, κανέλλα, καρότο, αγκινάρα, λάχανο, ραδίκι, κρεμμύδι, μαγιά μπίρας, μήλο, μέντα, μέλι, κριθάρι, τομάτα, ρύζι, δεντρολίβανο, ταραξάκο, θυμάρι, σταφύλι, γιαούρτι, κολοκύθα, κολοκυθάκι.
Εντομοαπωθητικά: τεύκριο, βασιλικός.
Εξανθήματα: αγριμόνιο, γαϊδουράγκαθο, μολόχα, πατάτα.
Επιπεφυκίτιδες: μαϊντανός, καλεντούλα.
Ευθραυστότητα των τριχοειδών: πορτοκάλι, λάχανο, μαυροσίταρο, λεμόνι, πιπεριά, κόκκινη πιπεριά, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός.
Ζαλάδες: βάλσαμο, βασιλικός, δεντρολίβανο, λεβάντα, μαϊντανός, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, αγριοτριανταφυλλιά, χαμομήλι.
Ζυμώσεις του εντέρου: σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, κανέλλα, καρότο, γαρύφαλλο, κεράσι, κρεμμύδι, μάραθο, μαρούλι, μέντα, κόκκινη πιπεριά, πρόπολη, μαϊντανός, μαυροράπανο, φασκόμηλο, θρούμπι, ταραξάκο, θυμάρι, γιαούρτι.
Ηλίαση: πρώτες βοήθειες αφέψημα σαμπούκου.
Ημικρανία: βασιλικός, λάχανο, κεράσι, μάραθο (φινόκιο), λεμόνι, μαντζουράνα, μήλο, μέντα, μαυροράπανο, δεντρολίβανο.
Ηπατική ανεπάρκεια: πορτοκάλι, σπαράγγι, αγκινάρα, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, νεροκάρδαμο, φράουλα, μαρούλι, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μήλο, μελιτζάνα, μέντα, καρύδι, ελιά, κριθάρι, πρόπολη, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, δαμάσκηνο, μαυροράπανο, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, σέλινο, ταραξάκο, θυμάρι, σταφύλι.
Ηρεμιστικά: βάλσαμο, λεβάντα, αγριοτριανταφυλλιά.
Ιγμορίτιδα: σκόρδο, λάχανο, λεμόνι, μέντα, πρόπολη, κουκουνάρι, θυμάρι, γιαούρτι.
Ίκτερος: πορτοκάλι, σπαράγγι, αγκινάρα, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, νεροκάρδαμο, φράουλα, μαρούλι, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μήλο, μελιτζάνα, μέντα, καρύδι, ελιά, κριθάρι, πρόπολη, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, δαμάσκηνο, μαυροράπανο, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, σέλινο, ταραξάκο, θυμάρι, σταφύλι.
Ισχιαλγία: σκόρδο, σπαράγγι, αγκινάρα, λάχανο, αγγούρι, ραδίκι, κρεμμύδι, κεράσι, φράουλα, λεμόνι, μήλο, τομάτα, γκρέιπ φρουτ, πράσο, μαυροράπανο, ραπάνι, σταφύλι.
Κάλοι: βάλσαμο, καλέντουλα, μολόχα, πατάτα, σκόρδο.
Καρδιακό έμφραγμα: σκόρδο, καρότο, λάχανο, μήλο, σίκαλη, σόγια γιαούρτι.
Καρκίνος: σκόρδο, παντζάρι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, φύτρα, μήλο, πρόπολη, μαϊντανός, σέλινο.
Κίρρωση του ήπατος: κρεμμύδι, λάχανο, κέδρος, πρόπολη, δεντρολίβανο.
Κιρσοί: σκόρδο, λάχανο, λεμόνι, ταραξάκο.
Κοκίτης: σκόρδο, βασιλικός, λάχανο, μαρούλι, ρίγανη, μαυροράπανο, δεντρολίβανο, θυμάρι.
Κολικοί του ήπατος: αγκινάρα, καρότο, κεράσι, κρεμμύδι, φράουλα, λεμόνι, μήλο, μελιτζάνα, καρύδι, ελιά, μαυροράπανο, ραπάνι, δεντρολίβανο, ταραξάκο, σταφύλι.
Κολίτιδα: σκόρδο, βασιλικός, κανέλλα, καρότο, αγκινάρα, λάχανο, ραδίκι, κρεμμύδι, μαγιά μπίρας, μήλο, μέντα, μέλι, κριθάρι, τομάτα, ρύζι, δεντρολίβανο, ταραξάκο, θυμάρι, σταφύλι, γιαούρτι, κολοκύθα, κολοκυθάκι.
Κόπωση: σκόρδο, βερίκοκο, πορτοκάλι, σπαράγγι, βρώμη, κανέλλα, καρότο, κάστανο, λάχανο, γαρύφαλλο (μπαχαρικό), ραδίκι, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, φασόλι, σύκο, φράουλα, σιτάρι, φύτρα, κέδρος, μαυροσίταρο, λεμόνι, μαντζουράνα, αμύγδαλο, μήλο, μέντα, μέλι, κεχρί, μοσχοκάρυδο, βασιλικός πολτός, κουκουνάρι, πρόπολη, μαϊντανός, δαμάσκηνο, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, σέλινο (σέλερι), ταραξάκο, θυμάρι, σταφύλι.
Κρυολόγημα: σκόρδο, πορτοκάλι, κανέλλα, λάχανο, κρεμμύδι, φύτρα, λεμόνι, μέντα, μέλι, κουκουνάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, γιαούρτι.
Κυστίτιδα: σκόρδο, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, μάραθο (φινόκιο), κέδρος, κριθάρι, πράσο, γογγύλι, θυμάρι, γιαούρτι.
Λαρυγγίτιδα: σκόρδο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, σύκο, λεμόνι, μέλι, φασκόμηλο, σέλινο (σέλερι).
Λοιμώδη νοσήματα: σκόρδο, πορτοκάλι, κανέλλα, καρότο, λάχανο, αγγούρι, γαρύφαλλο, κρεμμύδι, φύτρα, λεμόνι, μέντα, μήλο, μέλι, κριθάρι, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, θυμάρι, σταφύλι.
Λόξιγκας: βαλεριάνα, δυόσμος, μέντα, ρίγανη.
Ματιών ερεθισμοί: καρπούζι, κρόκος, Λουΐζα. μαϊντανός, μάραθο, ραδίκι.
Μελανιές: αγριμόνιο, βασιλικός, δεντρολίβανο, θυμάρι, κρεμμύδι, μαϊντανός, μάραθο, μελισσόχορτο, μολόχα, πατάτα, σινάπι.
Μετεωρισμός: σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, κανέλλα, γαρύφαλλο, κρεμμύδι, μάραθο (φινόκιο), μαρούλι, λεμόνι, μαντζουράνα, μέντα, μοσχοκάρυδο, ρίγανη, κόκκινη πιπεριά, μαϊντανός, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, θυμάρι, γιαούρτι.
Μώλωπες: Αχιλλέα, αθανασία, βιόλα, πιπεριά (κόκκινη), βάλσαμο.
Ναυτίες: γαϊδουράγκαθο, κολοκυθιά, λεβάντα, μάραθο, ρίγανη.
Νευρωτική κατάθλιψη: βερίκοκο, κανέλλα, λάχανο, μήλο, μέντα, μοσχοκάρυδο, πρόπολη, βασιλικός πολτός, δαμάσκηνο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, σέλινο, θυμάρι.
Νεφρική ανεπάρκεια: σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, αγκινάρα, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, μάραθο (φινόκιο), μήλο, πεπόνι, κριθάρι, αχλάδι, γκρέιπ φρουτ, ροδάκινο, πράσο, μαϊντανός, γογγύλι, ρύζι, φασκόμηλο, ταραξάκο, κολοκυθάκι.
Όγκοι: σκόρδο, παντζάρι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, φύτρα, μήλο, πρόπολη, μαϊντανός, σέλινο.
Οίδημα: σκόρδο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, μαϊντανός, γογγύλι, σταφύλι.
Οξύτητα στομάχου: λεμόνι, μέντα.
Ολιγουρία: σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, αγκινάρα, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, μάραθο (φινόκιο), μήλο, πεπόνι, κριθάρι, αχλάδι, γκρέιπ φρουτ, ροδάκινο, πράσο, μαϊντανός, γογγύλι, ρύζι, φασκόμηλο, ταραξάκο, κολοκυθάκι.
Οστεοπόρωση: πορτοκάλι, σπαράγγι, παντζάρι, καρότο, λάχανο, κεράσι, φράουλα, σιτάρι, φύτρα, μαγιά μπίρας, λεμόνι, αμύγδαλο, μήλο, κριθάρι, πρόπολη, μαυροράπανο, σέλινο, σταφύλι, γιαούρτι.
Ουλίτιδα: πορτοκάλι, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, σύκο, λεμόνι, σέλινο (σέλερι).
Παχυσαρκία: κεράσι, κρεμμύδι, φράουλα, μαρούλι, λεμόνι, μήλο, πατάτα, γκρέιπ φρουτ, πράσο, μαϊντανός, γογγύλι, ρύζι, σέλινο (σέλερι), ταραξάκο.
Πέτρες ουροδόχου κύστης (ουρολιθίαση): σκόρδο, βρώμη, καρό¬το, λάχανο, κεράσι, νεροκάρδαμο, μάραθο (φινόκιο), φράουλα, λεμόνι, μήλο, πράσο, μαϊντανός, μαυροράπανο, γογγύλι, ραπάνι, σέλινο, ταραξάκο.
Πέτρες χολής( χολολιθίαση): αγκινάρα, καρότο, κεράσι, κρεμμύδι, φράουλα, λεμόνι, μήλο, μελιτζάνα, καρύδι, ελιά, μαυροράπανο, ραπάνι, δεντρολίβανο, ταραξάκο, σταφύλι.
Πληγές: Μαλακώνουν με βιόλα, βίνκα, καλέντουλα.
Ποδάγρα: σκόρδο, σπαράγγι, βασιλικός, αγκινάρα, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, μάραθο, φράουλα, κέδρος, μαρούλι, λεμόνι, πεπόνι, ελιά. αχλάδι, τομάτα, πράσο, μαϊντανός, δαμάσκηνο, μαυροράπανο, γογγύλι. δεντρολίβανο, ταραξάκο, σταφύλι.
Πονοκέφαλος: βασιλικός, λάχανο, κεράσι, μάραθο (φινόκιο), λεμόνι, μαντζουράνα, μήλο, μέντα, μαυροράπανο, δεντρολίβανο.
Πονόδοντος: δίκταμος, δυόσμος, σαμπούκος, θυμάρι, καρυδιά, κισσός, κρεμμύδι, λεβάντα, μαντζουράνα, μέντα, ρίγανη, σινάπι, χαμομήλι.
Πρηξίματα: αγριμόνιο, μάραθος, μαντζουράνα, πατάτα, ραδίκι, σκόρδο, σινάπι, χαμομήλι, απήγανος.
Πυρετός: σκόρδο, πορτοκάλι, κανέλλα, καρότο, λάχανο, αγγούρι, γαρύφαλλο, κρεμμύδι, φύτρα, λεμόνι, μέντα, μήλο, μέλι, κριθάρι, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, θυμάρι, σταφύλι.
Ραχιτισμός: σκόρδο, βερίκοκο, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, τυρί, σιτάρι, φύτρα, μαγιά μπίρας, καρύδι, ελιά, κουκουνάρι, πρόπολη, μαϊντανός, μαυροράπανο, φασκόμηλο, σπανάκι, γιαούρτι.
Ρευματισμοί: (βλέπε Αρθρίτιδα και Αρθροπάθεια).
Σαλμονέλωοη : σκόρδο, κανέλλα, καρότο, κρεμμύδι, μαγιά μπίρας, μέντα, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, γιαούρτι.
Σκορβούτο: πορτοκάλι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, φύτρα, λεμόνι, πατάτα, πρόπολη, μαυροράπανο, ραπάνι, ταραξάκο.
Σμηγματόρροια: λάχανο, λεμόνι, μαυροράπανο, δεντρολίβανο.
Στηθάγχη: σκόρδο, αγκινάρα, καρότο, λάχανο, μαγιά μπίρας, μήλο, καρύδι, σίκαλη, σόγια, γιαούρτι.
Στοματίτιδα: πορτοκάλι, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, σύκο, λεμόνι, σέλινο (σέλερι).
Ταχυπαλμίες: φρέσκο γλυκάνισο, μαρούλι, αμύγδαλο, μέντα, δενδρολίβανο.
Τσιμπήματα εντόμων: Αγριμόνιο, δυόσμος, θυμάρι, καρυδιά, κρεμμύδι, λεβάντα, μαϊντανός, μελισσόχορτο, μολόχα, μέντα, σκόρδο, φασκόμηλο.
Τυμπανισμός: βασιλικός, μάραθο, μελισσόχορτο, ρίγανη, σκόρδο, χαμομήλι.
Υπεργλυκαιμία: σπαράγγι, βρώμη, αγκινάρα, λάχανο, ρεβίθι, ραδίκι, νεροκάρδαμο, φασόλι, κέδρος, μαγιά μπίρας, μήλο, φουντούκι, ελιά, ρύζι, φασκόμηλο.
Υπερθυρεοειδισμός: καλαμπόκι.
Υπερκόπωση: σκόρδο, βερίκοκο, πορτοκάλι, σπαράγγι, βρώμη, κανέλλα, καρότο, κάστανο, λάχανο, γαρύφαλλο (μπαχαρικό), ραδίκι, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, φασόλι, σύκο, φράουλα, σιτάρι, φύτρα, κέδρος, μαυροσίταρο, λεμόνι, μαντζουράνα, αμύγδαλο, μήλο, μέντα, μέλι, κεχρί, μοσχοκάρυδο, βασιλικός πολτός, κουκουνάρι, πρόπολη, μαϊντανός, δαμάσκηνο, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, σέλινο (σέλερι), ταραξάκο, θυμάρι, σταφύλι.
Υπέρταση: γλιστρίδα, δεντρολίβανο, κρεμμύδι, λεβάντα, μαϊντανός, μελισσόχορτο, σέλινο, σκόρδο.
Υπόταση: δάφνη, θυμάρι, φασκόμηλο.
Υπερχοληστερηναιμία: σκόρδο, αγκινάρα, ρεβίθι, λεμόνι, καλαμπόκι, μήλο, μελιτζάνα, καρύδι, σόγια, ταραξάκο, γιαούρτι.
Φαρυγγίτιδα: σκόρδο, λάχανο, κρεμμύδι, λεμόνι, μέλι, πρόπολη.
Φλεβίτιδα: λάχανο, λεμόνι.
Χειλικός έρπης: λεμόνι.
Χιονίστρες: καρότο, γαίδουράγκαθο, λάχανο, χαιρέφυλλο, καρύδια, κρεμμύδι, λεμόνι, σέλινο (σέλερι).
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣδεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Λούπινο, το «κρέας του φτωχού»: Η καλλιέργειά του δίνει 400 ευρώ το στρέμμα

$
0
0
Το αποκαλούν «κρέας του φτωχού», επειδή οι παλαιότεροι το έτρωγαν λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των καρπών του σε πρωτεΐνη -φτάνει μέχρι και 44%- ενώ σήμερα το λούπινο (περί ου ο λόγος) έρχεται να δώσει λύση στα αυξημένα έξοδα των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές.

Το λούπινο αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια κτηνοτροφικού ψυχανθούς για την ελληνική ύπαιθρο και την ελληνική κτηνοτροφία, συγκαταλέγεται στις εύκολες καλλιέργειες με χαμηλό κόστος παραγωγής, ενώ αποτελεί και μια κερδοφόρα καλλιέργεια για τον παραγωγό, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος-συγγραφέας, Κάσσανδρος Γάτσιος.

Μπορεί, σήμερα, να είναι ελάχιστα τα στρέμματα που καλλιεργούνται στη χώρα μας, αλλά η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τα προωθούμενα μέτρα στον αγροτικό χώρο, αυξάνουν την ανάγκη για μείωση του κόστους παραγωγής και την καλλιέργεια προϊόντων που θα απορροφηθούν άμεσα στην εσωτερική αγορά.

«Οι δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα είναι τεράστιες» επανέλαβε ο κ. Γάτσιος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «ο μικρός γεωργικός κλήρος στη χώρα μας, η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού σε βάθος 10ετίας τουλάχιστον, αλλά και ισχυρών ομάδων παραγωγών, όπως και η μη επαρκής λειτουργία υπηρεσιών σε επίπεδο πολιτείας, που θα μπορούσαν να πιάσουν από το χέρι τον αγρότη και να τον καθοδηγήσουν, φρενάρουν σημαντικά τον κλάδο».

Καθαρό εισόδημα 400 ευρώ/στρέμμα και …αποδόσεις

Το λούπινο είναι ένα φυτό γνωστό από την αρχαιότητα, που επανέρχεται και πάλι δυναμικά στο διατροφικό προσκήνιο, και η καλλιέργειά του κερδίζει έδαφος πανευρωπαϊκά. Από τον καρπό του μπορεί να παραχθεί αλεύρι αλλά και λάδι, ενώ πολλές είναι και οι θεραπευτικές του ιδιότητες. Το φυτό είναι γνωστό εδώ και 3.000 χρόνια στην περιοχή της Μεσογείου. Στην Ελλάδα θεωρείται κυρίως κτηνοτροφικό φυτό και πολύ ευτελές και φτωχικό φαγητό, το οποίο εγκαταλείφθηκε με την πάροδο των χρόνων και αντικαταστάθηκε από την εισαγόμενη σόγια, η οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό της είναι μεταλλαγμένη.

Η ζήτηση για λούπινο αυξάνεται, κυρίως στην Ευρώπη, και η καλλιέργειά του μπορεί να αποφέρει ένα σημαντικό εισόδημα και συγκεκριμένα ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα ύψους 300-500 ευρώ/στρέμμα, με το καθαρό εισόδημα να υπολογίζεται σε 200-400 ευρώ/στρέμμα.

Η παραγωγή του λούπινου εξαρτάται από την ποικιλία, τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, την εποχή σποράς, την πυκνότητα φύτευσης κ.λπ. Η όψιμη φθινοπωρινή σπορά, όπως επίσης και η έλλειψη εδαφικής υγρασίας από την άνθιση και μετά, επηρεάζουν αρνητικά τις αποδόσεις. Οι ποικιλίες του λευκού λούπινου αποδίδουν από 240 έως και 450 κιλά/στρέμμα, με τις αποδόσεις της ποικιλίςας Multitalia για τα ελληνικά δεδομένα να κυμαίνονται από 130 μέχρι και 300 κιλά.στρέμμα, ανάλογα τις εδαφοκλιματικές συνθήκες.

Το λούπινο είναι ένα ποώδες φυτό, ετήσιο, ορθόκλαδο. Έχει ριζικό σύστημα που αναπτύσσει διακλαδώσεις και μία κεντρική κατακόρυφη ρίζα. Τα φύλλα των λούπινων είναι σύνθετα παλαμοειδή, τα δε φυλλάριά τους εκπτύσσονται κυκλικά γύρω από την άκρη του μίσχου. Τα άνθη του μπορεί να έχουν λευκό, κίτρινο, κυανό, μαργαριτώδες χρώμα και εκπτύσσονται επάκρια σε βότρεις. Τα άνθη του φέρουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ανθέων των ψυχανθών. Τα λούπινα είναι φυτά αυτογόνιμα, αλλά μπορούν να σταυρογονιμοποιηθούν, με τη βοήθεια των εντόμων.

Οι «γλυκές» και «ημίγλυκες» ποικιλίες λούπινου καλλιεργούνται σε Αυστραλία, Γαλλία, Πολωνία και τη Χιλή σαν βασική πηγή πρωτεΐνης στις ζωοτροφές, καθώς ο καρπός περιέχει μέχρι και 44% πρωτεΐνη ανάλογα με το είδος, την ποικιλία και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες.

Στην Ελλάδα, παλαιότερα, καλλιεργούνταν κυρίως το λευκό, ντόπιο, πικρό λούπινο όπου ύστερα από την κατάλληλη αποπίκρινση καταναλωνόταν από ανθρώπους και ζώα. Η καλλιέργεια, όπως εξήγησε ο κ. Γάτσιος, γινόταν κυρίως σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Αιτωλοακαρνανία.

Σήμερα, η καλλιέργειά του επανέρχεται με εισαγόμενες (κυρίως από Ιταλία) και λιγότερο πικρές ποικιλίες ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Εύκολη καλλιέργεια με χαμηλό κόστος

«Το λούπινο είναι εύκολη καλλιέργεια χαμηλού κόστους, με τέτοια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που μπορεί επάξια να αντικαταστήσει τη σόγια στο σιτηρέσιο των ζώων και να εξασφαλίσει αυτάρκεια στην ελληνική κτηνοτροφία» είπε ο κ. Γάτσιος.

Το χαρακτηριστικό των λούπινων είναι ότι είναι ευαίσθητα στην υψηλή περιεκτικότητα του εδάφους σε ασβέστιο. Σε εδάφη με περιεκτικότητα σε ασβέστιο μεγαλύτερη του 5%, η καλλιέργειά τους είναι προβληματική. Τα εδάφη που είναι κατάλληλα είναι αυτά που έχουν ρΗ 5-7.

Τα λούπινα δεν απαιτούν πολύ γόνιμα εδάφη, αλλά μπορούν να καλλιεργηθούν σε φτωχά, αμμώδη. Τις καλύτερες αποδόσεις τις δίνουν σε αμμοπηλώδη εδάφη.

Σε περιοχές που καλλιεργούνται για πρώτη φορά τα λούπινα, θα πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός του εδάφους με τα κατάλληλα αζωτοβακτήρια, ώστε τα φυτά να προσλαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες αζώτου που έχουν ανάγκη.

Για την καλλιέργειά τους ακολουθείται η εξής διαδικασία: γίνεται η ίδια κατεργασία του εδάφους που γίνεται και για τα άλλα ετήσια φυτά, δηλαδή ένα όργωμα και ένα φρεζάρισμα. Στη συνέχεια γίνεται η σπορά του σπόρου και μία ελαφρά επικάλυψη του σπόρου με μία σβάρνα. Η λίπανση που απαιτείται στην καλλιέργεια των λούπινων, επειδή είναι φυτά που ανήκουν στα ψυχανθή, αφορά τη λίπανση με φωσφόρο και κάλιο, επειδή το φυτό αυτό έχει μεγάλες ανάγκες στα στοιχεία αυτά. Επειδή όμως το ριζικό του σύστημα είναι εκτεταμένο, μπορεί να προμηθεύεται τον φωσφόρο και το κάλιο από βαθύτερα σημεία του εδάφους, με αποτέλεσμα η λίπανσή του με λιπάσματα να γίνεται με μέτριες ποσότητες φωσφόρου και καλίου. Γενικά θα πρέπει να αποφεύγονται τα λιπάσματα που περιέχουν ασβέστιο. Τα λούπινα είναι επίσης ευαίσθητα στην έλλειψη μαγγανίου.

Η πικράδα του καρπού οφείλεται σε ορισμένες αλκαλοειδείς ουσίες, οι οποίες είναι τοξικές για τον άνθρωπο και τα ζώα και για αυτό συνιστάται ξεπίκρισμα πριν τη χρήση. Παλαιότερα, ξεπίκριζαν το λούπινο με εμβάπτιση στη θάλασσα ή με καβούρδισμα. Ο καρπός του λούπινου αποτελεί επίσης πλούσια πηγή ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και φωσφόρου.

Ιστορικά στοιχεία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η καλλιέργεια του λούπινου στην αρχαιότητα ξεκίνησε από την Αίγυπτο (Zoukovsky 1923). Όμως πιθανότερο είναι το λευκό λούπινο να καλλιεργήθηκε στην αρχαία Ελλάδα (Kurlovich, 2002), όπου υπάρχουν οι περισσότερες ποικιλίες του φυτού σε άγρια μορφή μέχρι σήμερα. Ένα άλλο είδος λευκού λούπινου που αυτοφύεται στη Βαλκανική χερσόνησο είναι το ssp. termis (Θέρμος ο ήμερος).

Οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν τα λούπινα ως τροφή όπως γίνεται ακόμη και σήμερα σε διάφορες χώρες. Ο Θεόφραστος ονόμασε το βότανο θέρμος. Ο Διοσκουρίδης το αποκαλούσε θέρμος ο ήμερος και ξεχώριζε δύο είδη λούπινα. Το γλυκό και το πικρό στα οποία απέδιδε θρεπτικές ιδιότητες.

Οι ωχροκίτρινοι καρποί σύμφωνα με τον Λουκιανό, ήταν απαραίτητο μέρος των δείπνων της Εκάτης, της θεάς «των νυκτίων φαντασμάτων», ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσαν και την ειδική τροφή των επισκεπτών του Νεκρομαντείου του Αχέρωνα, σαν προετοιμασία για την επικοινωνία τους με τους νεκρούς. Τα σπέρματά τους ήταν ακόμη γνωστή τροφή των Κυνικών Φιλοσόφων και δίνοντας ως τράγημα (επιδόρπια) στα συμπόσια. Ο Φλωρεντίνος αναφέρει ότι είναι ωφέλιμα γιατί περιέχουν άζωτο και καθιστούν τα χωράφια γόνιμα. Και αυτό είναι σωστό, γιατί το λούπινο τραβά άζωτο από την ατμόσφαιρα το οποία χρησιμοποιεί αλλά και αποθηκεύει στις ρίζες του.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί εσωτερικώς χωρίς να αφαιρεθεί η πικρότητά του ως ελμινθοκτόνο. Το άλευρό τους χρησιμοποιήθηκε σαν διαλυτικό, μαλακτικό και καταπραϋντικό, σε τοπικά καταπλάσματα. Το αφέψημα τους χρησιμοποιήθηκε σε καταπλάσματα, πλύσεις, πυριάματα (θερμικά επιθέματα). Χρησιμοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία κατά χρόνιων δερματικών παθήσεων όπως εκζέματα , λειχήνες κ.α. Τα καβούρδιζαν όπως τον καφέ και τα έπιναν με νερό γιατί πίστευαν ότι θεράπευαν στομαχικά και αρθριτικά νοσήματα. Επίσης τα έπαιρναν για προβλήματα λευκωματουρίας και διαβήτη.

Στα Χανιά λούπινα φύονται πολλά στην περιοχή του Αποκόρωνα. Παλαιότερα τα θεωρούσαν πολύ καλό μεζέ για τη ρακί. Τους καρπούς τους αποκαλούσαν στη Δυτική Κρήτη λιμπίνους, στην κεντρική Κρήτη λουμπούνους ή λουμπούνια. Τα λούπινα βέβαια είναι πικρά και η διαδικασία για το ξεπίκρισμα τους ήταν απαραίτητη. Αυτό γινόταν ως εξής. Τα έβαζαν από βραδύς στο νερό και φούσκωναν. Το πρωί τα ζεμάτιζαν σε μεγάλες χύτρες 2 με 3 φορές. Τα άφηναν να κρυώσουν και μετά τα έβαζαν σε κρύο νερό που το άλλαζαν μέχρι και τρεις φορές την ημέρα για μία βδομάδα τουλάχιστον.

Στην περιοχή της Μεσσαράς φυτρώνουν και αγριολουμπούνια τα οποία δεν τρώγονται ούτε από τα ζώα. Στην Κρήτη απέδιδαν στα λούπινα ιδιότητες ελμινθοκτόνες και αντιδιαβητικές. Παλαιότερα κατά την περίοδο των δύο πολέμων καβουρδισμένα με σιτάρι ή κριθάρι αντικατέστησαν τον καφέ όταν υπήρχε έλλειψη.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Ακολουθήστε μας και στο Facebook το διαβάσαμε ΕΔΩ

«Πώς να χρησιμοποιήσεις τα βότανα για θεραπείες – Ολοι οι τρόποι χρήσης τους!»

$
0
0
Τώρα είναι πανεύκολο να εκμεταλλευτείς τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων φτιάχνοντας ιάματα με κάθε πιθανό τρόπο!

Αφέψημα

Βράζεις τα βότανά σου (η ποσότητά τους ανάλογα πόσο δυνατό θέλεις να είναι το αφέψημά σου) σε νερό και το καταναλώνεις το πολύ σε δώδεκα ώρες. Ο χρόνος βρασμού, κυμαίνεται ανάλογα το βότανο (ή πάλι, πόσο δυνατό θέλεις να είναι το αφέψημά σου). Σημείωσε, πως σε γενικές γραμμές ένα αφέψημα κανονικής πυκνότητας, χρειάζεται μια γεμάτη κουταλιά της σούπας βότανα φρέσκα ή αποξηραμένα, που θα βράσεις σε δύο κούπες νερό. Ο σωστός τρόπος για να πάρεις όλα τα συστατικά του βοτάνου είναι να το μουλιάσεις πρώτα σε κρύο νερό για 10 περίπου λεπτά και στη συνέχεια να αρχίσεις σταδιακά να το θερμαίνεις μέχρι να βράσει.


Έγχυμα

Ρίχνεις 1 κουταλιά της σούπας βότανα (φρέσκα ή αποξηραμένα) σε ένα γυάλινο ή πορσελάνινο δοχείο με καπάκι (π.χ. τσαγιέρα ή γυάλινη κανάτα) και στη συνέχεια τα περιχύνεις με 1 κούπα βραστό νερό. Κλείνεις το καπάκι και αφήνεις το μίγμα στο κλειστό δοχείο για 15 λεπτά τουλάχιστον. Το έγχυμα πρέπει να το καταναλώνεις όσο είναι ακόμη ζεστό.


Διάβρεγμα

Ρίχνεις 1 κουταλιά της σούπας βότανα (φρέσκα ή αποξηραμένα) σε ένα γυάλινο ή πορσελάνινο δοχείο με καπάκι και στη συνέχεια τα περιχύνεις με 1 κούπα νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Κλείνεις το καπάκι και αφήνεις το μίγμα σε σκιερό μέρος στο κλειστό δοχείο, για τουλάχιστον 8-12 ώρες.


Διάβρεγμα – Αφέψημα

Φτιάχνεις διάβρεγμα ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες και στη συνέχεια βράζεις σύμφωνα με τις οδηγίες του αφεψήματος.


Βάμμα

Σε 1 κούπα οινοπνεύματος (70% περιεκτικότητας αλκοόλ) ρίχνεις ⅕ της κούπας (ή μια κουταλιά της σούπας χονδρικά) σκόνη (ή φρέσκο φυτό) του βότανου που θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Το μίγμα αυτό, το τοποθετείς σε καλά κλεισμένο γυάλινο βάζο και το αφήνεις για τουλάχιστον 6 ημέρες σε δροσερό μέρος. Στην συνέχεια, σουρώνουμε καλά το μίγμα να αφαιρεθεί η σκόνη (ή αν έχεις βάλει φρέσκο φυτό το πιέζεις καλά με τα χέρια σου να στραγγιχτεί και το αφαιρείς από το υγρό). Έτοιμο.


Σιρόπι

Σε 100γρ. ζεστού νερού, διαλύεις καλά 200γρ. ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτεις το εκχύλισμα του βοτάνου που θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Ανακατεύεις καλά και ανακινείς πάντα πριν τη χρήση.


Χυμός

Παίρνεις φρεσκοκομμένα βότανα και τα συμπιέζεις ώστε να πάρεις τον χυμό τους. Καλό είναι να τα αφήσεις να στραγγίξουν καλά αρκετές ώρες (σε δροσερό μέρος) για να πάρεις όλους τους χυμούς τους.


Σκόνη

Μαζεύεις τα βότανα που χρειάζεσαι και τα απλώνεις σε μία στρώση αραιά σε ταψί (όχι, στον ήλιο αλλά στην σκιά) μέχρι να ξεραθούν καλά. Στη συνέχεια τα λιώνεις μέχρι να γίνουν σκόνη είτε τρίβοντάς τα με τα χέρια σου, είτε σε γουδί. Με τη σκόνη που θα φτιάξεις, μπορείς να κάνεις αφεψήματα χωρίς να χρειάζεται μετά να τα σουρώνεις ή να τη ρίχνεις απευθείας στα γιατρικά (ή και τα φαγητά) σου.


Έλαιο

Τοποθέτησε 2 κούπες αποξηραμένα βότανα (ή σε σκόνη) σε ένα γυάλινο βάζο γεμάτο με ελαιόλαδο. Κλείσε καλά το καπάκι, ανακίνησέ το και άφησε το μίγμα σε σκιερό και δροσερό μέρος για 6 εβδομάδες. Έπειτα, σούρωσε το λάδι σου και τοποθέτησέ το σε νέο καθαρό σκούρο γυάλινο βάζο με καπάκι. Έτοιμο!
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Ακολουθήστε μας και στο Facebook το διαβάσαμε ΕΔΩ

Θα σας δώσω μια αλοιφή που κάνει απλά… τα πάντα

$
0
0


Θα σας δώσω μια συνταγή για μια αλοιφή που κάνει απλά… τα πάντα.

Αν πρέπει να φύγετε σε ένα ερημικό νησί και σας επιτρέπεται να επιλέξετε μόνο μια αλοιφή για να πάρετε μαζί σας, τότε αυτή είναι η ιδανική.

Τι ακριβώς κάνει;

Ενυδατώνει τα σκασμένα, από το κρύο, χέρια
Μαλακώνει και περιποιείται σκασμένες φτέρνες, αγκώνες και γόνατα
Είναι άριστο ενυδατικό για όλο το σώμα
Είναι κατάλληλη για τα χείλη, ως lip balm
Καταπραΰνει θερμικά και
ηλιακά εγκάυματα
Περιποιείται τα συγκάματα στα μωρά
Είναι καλό αντισηπτικό για πληγές και εκδορές
Είναι κατάλληλη για τη ξηροδερμία του τριχωτού

Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε:

1/2 κούπα βιολογικό λάδι καρύδας
1/2 κούπα βιολογικό ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας αγνό μελισσοκέρι
3-4 κάψουλες βιταμίνη Ε
20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree

Το λάδι καρύδας είναι φυσικό ενυδατικό, καθώς και αντιβακτηριδιακό. Το ελαιόλαδο έχει ένα σωρό αντιοξειδωτικά καθώς και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η λεβάντα καταπραΰνει, το λεμόνι καθαρίζει και απολυμαίνει και το tea tree είναι αντιβακτηριδιακό και αντιμυκητιασικό. Η βιταμίνη Ε είναι αντιοξειδωτική και φυσικό συντηρητικό.
Τι άλλο θέλετε από μια αλοιφή;

Η διαδικασία είναι ήδη, λίγο ή πολύ, γνωστή από παλαιότερες αναρτήσεις. Σε bain marie λιώνουμε το μελισσοκέρι με τα λάδια, ανακατεύοντας καλά.
Μόλις λιώσουν όλα, αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια (για να μην εξατμιστούν από τη πολλή θερμότητα), τη βιταμίνη Ε (τρυπάμε με μια βελόνα την κάψουλα για να βγεί το υγρό) και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μας.
Τοποθετούμε το μίγμα σε αποστειρωμένο βαζάκι, το αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και είναι έτοιμο για χρήση.
Αν επιθυμείτε μια πιο κρεμώδη υφή χτηπήστε την αλοιφή με μιξεράκι του καφέ, ανά διαστήματα 15 λεπτών, μέχρι να κρυώσει εντελώς.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣδεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Εννέα βασικές αρχές της λειτουργίας του υποσυνείδητου

$
0
0


Απόσπασμα από το βιβλίου του Dr Joseph Murphy Η Δύναμη του Υποσυνείδητου», Εκδόσεις Διόπτρα

1. Το υποσυνείδητο σας εργάζεται είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και οικοδομεί το σώμα σας. Όταν κάνετε αρνητικές σκέψεις, παρεμβαίνετε στις ζωοδότρες διαδικασίες του.

2. Επιφορτίστε το υποσυνείδητο σας με...το έργο της εύρεσης λύσης για οποιοδήποτε πρόβλημα πριν κοιμηθείτε. Θα ανταποκριθεί.

3. Προσέξτε τις σκέψεις σας. Κάθε σκέψη που γίνεται αποδεκτή σαν πραγματικότητα, αποστέλλεται από τον εγκέφαλο στο ηλιακό πλέγμα και εκδηλώνεται στη ζωή σας ως πραγματικότητα.

4. Έχετε υπόψη σας ότι μπορείτε να ανακατασκευάσετε τον εαυτό σας δίνοντας ένα καινούριο σχέδιο στο υποσυνείδητο σας.

5. Το υποσυνείδητο τείνει πάντα προς την κατεύθυνση διατήρησης της ζωής. Προσέξτε το συνειδητό σας. Τροφοδοτήστε το υποσυνείδητο σας με συλλογισμούς που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το υποσυνείδητο σας ενεργεί πάντα με βάση τα συνηθισμένα μοτίβα σκέψης σας.

6. Το σώμα σας ανανεώνεται πλήρως κάθε έντεκα μήνες. Αλλάξτε το σώμα σας αλλάζοντας τις σκέψεις σας και εμμένοντας σε αυτές τις νέες σκέψεις.

7. Είναι φυσιολογικό να είστε υγιείς και μη φυσιολογικό να είστε άρρωστοι. Μέσα σας υπάρχει η έμφυτη αρχή της αρμονίας.


8. Σκέψεις που συνδέονται με ζήλια, φόβο, ανησυχία και άγχος καταστρέφουν τα νεύρα και τους αδένες σας, προκαλώντας σωματικές και ψυχικές παθήσεις κάθε είδους.

9. Αυτό που συνειδητά θεωρείτε και αισθάνεστε σαν πραγματικότητα, θα εκδηλωθεί στο νου, στο σώμα και στις συνθήκες της ζωής σας. Δείτε σαν πραγματικότητα το καλό και θα απολαύσετε τις χαρές της ζωής.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣδεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Κατάργηση όλων των τοξινών από το σώμα σε 3 Ημέρες: Μια μέθοδος που προλαμβάνει τον καρκίνο, αφαιρεί το λίπος και το υπερβολικό νερό!

$
0
0
Κατάργηση όλων των... γαλακτοκομικών προϊόντων, δύο ημέρες πριν ξεκινήσετε στην αποτοξίνωση
Τα Γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία αποτοξίνωσης, γιατί χωνεύονται αργά από το σώμα. Το σώμα σας θα πρέπει να απαλλαγεί από τις τοξίνες που έχουν πάρα πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό των πνευμόνων σας.
Πίνετε 1 κούπα της φυτικό καθαρτικό τσάιπριν πάτε για ύπνο το βράδυ πριν από τις 3 ημερες Αυτό θα βοηθήσει το σύστημά σας να απαλλαγεί από τις τοξίνες στα έντερα σας.
 Οι πνεύμονές σας δεν πρέπει να είναι καταπονημένοι από μπλοκαρίσματα οπουδήποτε στο σώμα κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης σας.
Στύψτε δύο ολόκληρα λεμόνια σε ένα φλιτζάνι με  1 / 2 νερό και πίνετε το πρίν το πρωινό. Αυτό θα σας προετοιμάσει για την χωνέψει,ειναι μια ισχυρή αλκαλοποιητικη τροφή που θα βοηθήσει τους πνεύμονές σας να αναπαραχθούν.
Πίνετε 1,5 φλιτζάνια χυμό γκρέιπφρουτ με το πρωινό. Αν δεν απολαμβάνετε τη γεύση του χυμού γκρέιπφρουτ, αραιώστε το με ένα μπουκάλι νερό  ή με χυμό ανανά. Αυτοί οι χυμοί περιέχουν φυσικά αντιοξειδωτικά που προάγουν ένα υγιές αναπνευστικό σύστημα.
Πίνετε 1 έως 1,5 φλιτζάνια καθαρό χυμό καρότουμεταξύ πρωινό και μεσημεριανό γεύμα. Ο χυμός καρότων θα σας βοηθήσει να αλκαλοποιησει το αίμα σας κατά τη διάρκεια 3 ημερών.
Πιείτε ένα 1,5 φλιτζάνια χυμό καλίουμε το μεσημεριανό γεύμα. Το κάλιο είναι ένας ισχυρός παράγοντας που θα δράσει ως τονωτικό καθαρισμού όταν προσλαμβάνεται σε υγρή μορφή. Δημιουργώντας ένα χυμό κάλιο...
περιλαμβάνει  χυμό καρότου, το σέλινο, σπανάκι, μαϊντανό, και τα λαχανικά της θάλασσας.
Προετοιμασία , πίνετε 1 φλιτζάνι τσάι 1 ώρα πριν από το δείπνο. Τσάι με τριαντάφυλλο, τζίντζερ, μέντα . Αυτά τα βότανα  συμβάλουν στην άμβλυνση του μπουκώματος, βλέννας.
Πίνετε 340ml καθαρό χυμό από μούρα πριν από τον ύπνο .Ο Χυμός μούρων βοηθά στην καταπολέμηση στα βακτηρίων στους πνεύμονες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν λοιμώξεις.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣδεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Γιατί το μήλο είναι μία από τις πιο θεραπευτικές τροφές στον κόσμο

$
0
0

Αυτή η συνήθως υποτιμημένη υπερτροφή προστατεύει τον οργανισμό από το πυρηνικό νέφος, καταστρέφει ένα ευρύ φάσμα καρκίνων και διατηρεί τις αρτηρίες καθαρές – για να αναφέρουμε μόνο λίγους και επιβεβαιωμένους πειραματικά τρόπους με τους οποίους το μήλο ξυπνά τον εσωτερικό μας γιατρό.

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα


Αυτό το παλαιό ρητό ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικό απ’ ό,τι σήμερα. Στη σύγχρονη εποχή, οι γιατροί κουβαλούν μαζί τους μια σειρά από εξετάσεις, φάρμακα και παρεμβάσεις που προκαλούν κινδύνους για την υγεία οι οποίοι συχνά υπερβαίνουν τα δήθεν οφέλη τους κι έτσι είναι καλύτερο να αποφεύγονται όποτε είναι δυνατόν.

Επίσης, τα μήλα είναι πολύ φθηνότερα από τους γιατρούς και στη χειρότερη περίπτωση που είναι απαραίτητη κάποια μορφή θεραπείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια ωφέλιμη (και θρεπτική) μορφή αυτοάμυνας. Παρ’ όλο που κάποιοι ίσως θεωρήσουν το παραπάνω γνωμικό ως μια απλή λαϊκή ιατρική φαντασίωση, η πραγματικότητα είναι ότι οι θεραπευτικές ιδιότητες των μήλων είναι καλά τεκμηριωμένες μέσα στη βιοϊατρική βιβλιογραφία.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση μήλων έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου. [i] [ii] [iii]

Άλλοι τύποι καρκίνου που έχουν μελετηθεί και αφορούν τις αντικαρκινικές ιδιότητες του μήλου σε προ-κλινικές έρευνες περιλαμβάνουν:

• Καρκίνος του ήπατος: έχει επιβεβαιωθεί πειραματικά ότι ο χυμός, η πηκτίνη και η φλούδα του μήλου εξολοθρεύουν τον καρκίνο του ήπατος. [iv]

• Καρκίνος του μαστού: έχει βρεθεί ότι τα μήλα εμποδίζουν και καταστέλλουν τον καρκίνο του μαστού σε ζωικά μοντέλα. [v]

• Καρκίνος με φαρμακευτική αντίσταση: έχει βρεθεί ότι τα καροτενοειδή του μήλου αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ανθεκτικών στα φάρμακα καρκινικών κυττάρων [vi].

• Καρκίνος του οισοφάγου: έχει βρεθεί ότι μια προκυανιδίνη που περιέχεται στο μήλο καταστέλλει τον καρκίνο του οισοφάγου. [vii]

• Καρκίνος του στομάχου: Ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα συστατικά του μήλου προλαμβάνουν τον καρκίνο του στομάχου είναι μέσω της αναστολής του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, έναν από τους κύριους μολυσματικούς παράγοντες που συνδέονται με το έλκος και τον γαστρικό καρκίνο. [viii] Η προκυανιδίνη του μήλου έχει επίσης μελετηθεί για την ικανότητά της να προκαλεί άμεσα τον προγραμματισμένο θάνατο των καρκινικών κυττάρων του στομάχου. [ix]

Είναι πιθανό πολλές από τις θεμελιώδεις διαδικασίες που εμπλέκονται στην εμφάνιση και εξέλιξη του καρκίνου να αναστέλλονται από τα μήλα και τα συστατικά τους, γι’ αυτό τα μήλα μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά για πολύ περισσότερους καρκίνους από όσους αναφέρονται παραπάνω. Ανεξαρτήτως από το μέρος του μήλου που έχει μελετηθεί, φαίνεται ότι όλα διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Το μηλόξυδο, για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι περιέχει μια ένωση που καταστέλλει τους όγκους και η οποία προκύπτει από τη διαδικασία ζυμώσεως του οξικού οξέος και είναι γνωστή ως άλφα-γλυκάνη.

Ένας άλλος αποδεδειγμένος τρόπος με τον οποίο τα μήλα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου είναι μέσω της ικανότητάς τους να αφαιρούν τα καρκινογόνα ραδιοϊσότοπα που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα μας ως αποτέλεσμα του νέφους από τα πυρηνικά όπλα, τα όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο, την πυρηνική ενέργεια και την καταστροφή που συνδέεται με τη ρύπανση, όπως για παράδειγμα στο Τσερνομπίλ και τη Φουκουσίμα.

Μετά το Τσερνομπίλ, η πηκτίνη μήλου χρησιμοποιήθηκε για τη μείωση των επιπέδων του καίσιου-137 στα παιδιά που είχαν εκτεθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα σε ποσοστό πάνω από 60%. [X] Από το 1996 ως το 2007, συνολικά περισσότερα από 160.000 παιδιά έλαβαν πρόσθετα πηκτίνης από τα τρόφιμα. Ως αποτέλεσμα, το επίπεδο του καίσιου-137 στα όργανα των παιδιών μειωνόταν μετά από κάθε γύρο προσθέτων πηκτίνης σε ποσοστό 30-40% κατά μέσο όρο. [Xi]

Οι σημαντικές μειώσεις παρατηρήθηκαν στο σύντομο χρονικό διάστημα των 16 ημερών. [Xii] Η πηκτίνη του μήλου έχει βρεθεί ότι εμποδίζει το πιο θανατηφόρο και τεχνητό ραδιοϊσότοπο, το πλουτώνιο-239, από να απορροφηθεί από τον γαστρεντερικό σωλήνα των ζώων στα οποία χορηγήθηκε. [xiii]

Θα μπορούσαμε λοιπόν να εκσυγχρονίσουμε το γνωμικό για το μήλο λέγοντας ότι «ένα μήλο την ημέρα το πυρηνικό νέφος κάνει πέρα». Πράγματι, υπάρχουν πολύ λίγες άλλες ουσίες, φυσικές ή συνθετικές, που να έχει βρεθεί ότι προστατεύουν από την έκθεση στο πλουτώνιο. Από την άποψη αυτή, τα μήλα αποτελούν όντως υπερτροφή.

Άλλες αξιοσημείωτες και «τεκμηριωμένες» θεραπευτικές ιδιότητες των μήλων περιλαμβάνουν:

• Διάρροια: το μήλο σε συνδυασμό με το χαμομήλι συντομεύει τη διάρκεια της μη καθορισμένης διάρροιας στα παιδιά [xiv].

• Σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση): προκλινικές έρευνες έδειξαν ότι το μήλο περιέχει ενώσεις οι οποίες εμποδίζουν τον σχηματισμό πλάκας μέσα στις αρτηρίες. [xv] Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε κουνέλια, βρέθηκε ότι ο χυμός μήλου είχε την ικανότητα να εμποδίσει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης σε μια διατροφή υψηλής χοληστερόλης που κατά συνέπεια προκαλεί αθηροσκλήρωση. [xvi]

• Περιττό βάρος: σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια βάρους που σχετίστηκε με την ημερήσια κατανάλωση 3 μήλων ή 3 αχλαδιών από υπέρβαρες γυναίκες [xvii].

• Αντιγήρανση εγκεφάλου: τα μήλα εμποδίζουν την οξειδωτική βλάβη και τη μειωμένη απόδοση του λαβύρινθου [xviii], καθώς και τη μειωμένη απόδοση των γνωστικών λειτουργιών σε ηλικιωμένα ποντίκια. [xix] Επίσης, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια διαπιστώθηκε ότι ο χυμός μήλου μείωσε την παραγωγή των παθολογικών επιπέδων του βήτα-αμυλοειδούς (που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ) στον εγκέφαλό τους. [xx]

• Φλεγμονή του εντέρου: προκλινικές έρευνες έδειξαν ότι οι προκυανιδίνες που υπάρχουν στο μήλο [xxi] μειώνουν τη φλεγμονή του εντέρου. [xxii]

• Τοξικά συστατικά των εμβολίων: υπάρχουν πολλές φυσικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του μητρικού γάλακτος, που μειώνουν την συνθετικά παραγόμενη ανοσολογική αντίδραση που συνδέεται με τα εμβόλια και τα ανοσοενισχυτικά τους. Οι πολυφαινόλες των μήλων συγκαταλέγονται σε αυτές και έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν την τοξίνη της χολέρας όταν αυτή χρησιμοποιείται ως διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος μέσα στα εμβόλια από το να προκαλέσει τόσο μεγάλη βλάβη απ’ όση θα προκαλούσε σε άλλη περίπτωση.

• Περιοδοντίτιδα: όλοι γνωρίζουμε την αίσθηση που ακολουθεί όταν τρώμε ένα μήλο – μια στυφή γεύση που μας κάνει να νιώθουμε τα ούλα μας καθαρά. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην κουερσετίνη η οποία βρίσκεται στα μήλα, το τσάι και τα κρεμμύδια και διαθέτει σημαντικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. [Xxiii] Οι πολυφαινόλες των μήλων εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων των περιοδοντικών συνδέσμων που οφείλεται στη λοίμωξη από το παθογόνο αναερόβια βακτήριο Porphyromonas gingivalis. [Xxiv]

• Προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs): τα AGEs σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την οξείδωση των σακχάρων του αίματος. Αυτά τα σάκχαρα υγροποιούνται όταν εκτίθενται σε οξειδωτικά και στη συνέχεια συνδέονται με κυτταρικές δομές, όπως π.χ. τα λίπη / οι πρωτεΐνες προκαλώντας βλάβες. Τα φύλλα του μήλου έχουν σημαντική αντιγηραντική δράση, συμπεριλαμβανομένης της αγγειοσύσπασης που σχετίζεται με την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία που προκαλείται από τα AGEs. [Xxv]

• Τριχόπτωση: αξίζει να σημειωθεί ότι μια προκυανιδίνη που ονομάζεται B-2 και υπάρχει στα μήλα ενισχύει την ανάπτυξη των μαλλιών στο κυτταρικό μοντέλο. [xxvi]

• Σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις: η πηκτίνη έχει αποδειχτεί ότι αναστέλλει τη σύνθεση των σταφυλοκοκκικών εντεροτοξινών τύπου Α και Β, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές σωματικές βλάβες. [xxvii]

• Ιός της γρίπης: περισσότερα από 60 χρόνια πριν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σύνθετοι υδατάνθρακες που δημιουργούν την πηκτίνη του μήλου αναστέλλουν τη μολυσματικότητα του ιού της γρίπης Α στο αίμα των κοτόπουλων καθώς και σε γονιμοποιημένα αυγά, αποδεικνύοντας έτσι τις πιθανές αντιγριπικές τους ιδιότητες. [xxviii]

Τελικά, αυτή η έρευνα για τα μήλα δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι ολοκληρωμένες τροφές για τη γενική υγεία μας. Τα μήλα δεν είναι φάρμακο, αποτελούν όμως έναν τρόπο με τον οποίο τα φάρμακα γίνονται περιττά. Μέσα από την αυθεντική διατροφή και την αποτοξίνωση – δύο λειτουργίες που μας προσφέρουν τα περισσότερα είδη φρούτων – θα εμποδίσουμε και θα θεραπεύσουμε τις ασθένειες.

Επίσης, τα φρούτα πάντα αποτελούσαν ωφέλιμη τροφή για το ανθρώπινο είδος. Η εξελικτική κληρονομιά μας (η οποία επιβεβαιώνεται μέσα από σύγχρονες γενετικές δοκιμές) δείχνει ότι οι προ-ανθρώπινοι πρόγονοί μας έζησαν σε ένα περιβάλλον ζούγκλας, όπου τα φρούτα ήταν διαθέσιμα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στην πραγματικότητα, αυτό εξηγεί γιατί δεν συνθέτουμε πια βιταμίνη C από τη γλυκόζη, αφού συνηθίσαμε τόσο πολύ να τη λαμβάνουμε από τα άφθονα φρούτα που χάσαμε (μέσω της γενετικής μετάλλαξης ή του αταβισμού) την ικανότητά μας να την παρέχουμε στον εαυτό μας. Τα φυτά και τα ζώα ζουν συμβιωτικά. Για τον ίδιο λόγο που τα πνευμόνια μας λαμβάνουν οξυγόνο και αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα (το οποίο δίνει ζωή στα φυτά), οι καρποί αυτών των φυτών περιέχουν σπόρους (τη διασπορά των οποίων βοηθάμε εμείς) και σάρκα προκειμένου να μας δελεάσουν να τους καταναλώσουμε.

Τα φρούτα λοιπόν είναι μια πηγή τροφής τόσο παλιά όσο και η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη. Θα μπορούσε αυτός να είναι ένας λόγος που τα μήλα διαθέτουν αυτές τις εκπληκτικές θεραπευτικές ικανότητες; Ίσως. Την επόμενη φορά που θα δαγκώσετε ένα τραγανό, φρέσκο, βιολογικό μήλο, σκεφτείτε όλα όσα έχει να σας προσφέρει όχι θεωρητικά αλλά ενστικτωδώς. Νιώστε την ευχαρίστηση (η λέξη φρούτο ετυμολογικά προέρχεται από τη λατινική λέξη frui, που σημαίνει «απολαμβάνω») την ίδια κιόλας στιγμή.

Επίσης, αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ πριν να ακολουθήσετε μια δίαιτα μόνο με μήλα, σκεφτείτε το. Δεν μοιάζει τόσο με νηστεία με φρούτα, αλλά με κάτι διασκεδαστικό. Γεμίστε μια τσάντα με βιολογικά μήλα και κάθε φορά που πεινάτε, φάτε ένα. Θα εκπλαγείτε από το πόσο άμεσα θα χορτάσετε και πόσο θα νιώσετε το σώμα σας καθαρό και απελευθερωμένο από την αποκλειστική κατανάλωση ενός απλού, εξαιρετικού φρούτου όπως το μήλο. Ορισμένοι άνθρωποι μπορούν εύκολα να συνεχίσουν για 1-2 ημέρες χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο διατροφής με αποτέλεσμα να αισθάνονται ανανεωμένοι και αναζωογονημένοι.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣδεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ο Θάνατος αρχίζει από το Παχύ Έντερο: Το Κλειδί για να το διατηρήσετε Υγιές

$
0
0



Η ρωσίδα βιολόγος και νομπελίστα Elie Metchnikoff παρατήρησε κάποτε ότι “Ο θάνατος αρχίζει στο παχύ έντερο”, και είχε δίκιο.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα από τα σημαντικότερα κλειδιά για μια μακρά και υγιή ζωή έγκειται στην ικανότητα του σώματος να χωνεύει σωστά.
Το γαστρεντερικό σύστημα -το στομάχι και τα έντερα- κάνει το μεγαλύτερο μέρος του έργου της μετατροπής της τροφής σε καύσιμα και θρεπτικά συστατικά για το σώμα. Αυτή είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση, που βοηθείται από ένα τεράστιο στρατό ενζύμων, οξέων, πεπτιδίων και φιλικών βακτηρίων. Αν κάτι πάει ελαφρώς στραβά ή αν έχει διαταραχθεί η ισορροπία κατά κάποιο τρόπο, καμία ποσότητα βιολογικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων δεν θα μπορεί να σας κρατήσει υγιείς.
Στην πραγματικότητα, όλα τα είδη των σύγχρονων ασθενειών, τα περισσότερα χρόνια προβλήματα για τα οποία η ιατρική δεν έχει απαντήσεις, παθήσεις των αρθρώσεων και πόνοι των μυών, δερματικές παθήσεις κάθε είδους, προβλήματα διάθεσης, χρόνια κόπωση, αλλεργίες, προβλήματα ύπνου, γενική δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού και ακόμα και συναισθηματικά ή ψυχικά προβλήματα όλων των ειδών, μπορούν να συνδεθούν με διαταραχές του εντέρου.

Όπως έχουν τα πράγματα τώρα, λίγοι από εμάς έχουμε ιδιαίτερα καλό πεπτικό σύστημα. Ένας στους πέντε ανθρώπους (τα τρία τέταρτα αυτών είναι γυναίκες) πάσχουν από το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου». Πρόκειται για ένας γενικό όρο που καλύπτει μια σειρά από κοιλιακά και γαστρεντερικά συμπτώματα, που κυμαίνονται από πόνο, φούσκωμα, ερυγές και μετεωρισμό μέχρι αέρια, δυσκοιλιότητα, διάρροια, αίσθημα καύσου, βλέννα στα κόπρανα και συχνοουρία.

Τα προβλήματα αυτά του εντέρου συχνά συνοδεύονται από πρωκτικό πόνο, πόνο στην μέση, συχνές διακυμάνσεις βάρους, κεφαλαλγία, κόπωση, τρίξιμο των δοντιών και της γνάθου, επώδυνες περιόδους στην περίπτωση των γυναικών και επίσης ψυχικά θέματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Οι γιατροί τείνουν να δίνουν σε αυτά τα συλλογικά συμπτώματα ετικέτες όπως «σπαστική κολίτιδα» ή «μη φλεγμονώδης νόσο του εντέρου», μια αρκετά προφανής ένδειξη ότι η ιατρική θεωρεί ακόμα την πάθηση αυτή μυστηριώδη και δεν έχει καμία ιδέα για το πώς μπορεί να τη διορθώσει.

Το πρόβλημα με την ιατρική προσέγγιση είναι ότι υποθέτει ότι η διαταραχή έχει μία μόνο αιτία, όταν αυτή μπορεί να συνεπάγεται στην πραγματικότητα μια σειρά από παθήσεις: αλλεργίες, «διαρροή» από τα τοιχώματα του εντέρου, χαμηλά στομαχικά οξέα, ξένους εισβολείς όπως Κάντιντα ή παράσιτα. Μόνο με διάγνωση των συγκεκριμένων θεμάτων θα είναι δυνατό να βρείτε αποτελεσματική θεραπεία, όχι μόνο για το πρόβλημα του εντέρου σας, αλλά και για τα άλλα, φαινομενικά άσχετα προβλήματα, που σας εμποδίζουν να απολαμβάνετε πλήρη υγεία.

Είτε έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είτε όχι, αν κάνετε λίγη έρευνα με τις συμβουλές που ακολουθούν, μπορεί να ανακαλύψετε ότι μία ή περισσότερες από τις χρόνιες παθήσεις σας οφείλονται στην πραγματικότητα σε μια ποικιλία από πεπτικά προβλήματα.

Τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών σας, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από παράσιτα που δεν έχουν διαγνωστεί.

Η δύσπνοια και οι δυσκολίες μνήμης μπορεί να έχουν να κάνουν με ένα υπερβολικά διαπερατό τοίχωμα εντέρου.

Η χρόνια κόπωση που σας κρατά σχεδόν κλεισμένους στο σπίτι θα μπορούσε απλώς να – οφείλεται στα χαμηλά στομαχικά οξέα ή στην έλλειψη ενζύμων.

Για να σας βοηθήσουμε να λύσετε το πρόβλημά σας, έχουμε δημιουργήσει μια λίστα από τους επτά πιο πιθανούς ένοχους για την κακή πέψη, καθώς και πώς να τους διαγνώσετε και να απελευθερωθείτε από αυτούς. Και ανεξάρτητα από το αν πάσχετε ή όχι από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις μας αναμφίβολα θα βοηθηθείτε να βελτιώσετε γενικά τη συνολική υγεία σας.

Αλλεργία ή τροφική δυσανεξία

Η τροφική δυσανεξία είναι μια κλασική περίπτωση πεπτικών προβλημάτων και έχει να κάνει κυρίως με την εντερική χλωρίδα, εκείνα τα ουσιώδη «φιλικά» βακτήρια που ζουν στο έντερό σας. Οι γιατροί στο νοσοκομείο Addenbrooke στο Cambridge μπορούν πλέον να διακρίνουν την πραγματική τροφική αλλεργία, η οποία είναι μια σπάνια πάθηση που προκαλείται από μια πραγματική και αρκετά άμεση αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μία αλλεργιογόνο τροφή, από την τροφική δυσανεξία, μια πολύ πιο αργή απόκριση (εμφανίζεται ώρες ή μέρες αργότερα) στα τρόφιμα που καταναλώνονται τακτικά, όπως το σιτάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που προκαλεί αλλαγές στους πληθυσμούς των βακτηρίων που ζουν στο έντερο και έτσι επιτρέπει να επικρατήσουν κάποια επιβλαβή βακτήρια.
Οι συνήθεις ύποπτοι είναι το σιτάρι, το αγελαδινό γάλα και τα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη, η μαγιά, το βοδινό κρέας, το χοιρινό κρέας, το καλαμπόκι, ο καφές και τα πορτοκάλια. Αν ο γιατρός σας είναι πεπεισμένος ότι χρειάζεστε περισσότερες φυτικές ίνες και προτείνει να το ρίξετε στο πίτουρο σιταριού, είναι πολύ πιθανό απλώς να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Επίσης ύποπτοι είναι: η μαγιά, οτιδήποτε περιέχει τροποποιημένο άμυλο, που συχνά χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο λίπους, διογκωτικά και τεχνητά πρόσθετα κάθε είδους, ειδικά χρωστικές και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η σορβιτόλη.

Υποψιαστείτε το: αν αισθάνεστε πολύ χειρότερα – ή καλύτερα – μετά από την κατανάλωση κοινών αλλεργιογόνων.

Διαγνώστε το: ακολουθώντας μια διατροφή που δεν τα περιέχει. Δείτε αν αντιδράτε στις τροφές που αποκλείσατε όταν τις περιλαμβάνετε πάλι στη διατροφή σας.

Λύστε το: με την υιοθέτηση της λεγόμενης παλαιολιθικής διατροφής που περιλαμβάνει ψάρι και λευκό κρέας, καρπούς, φρούτα και λαχανικά κάθε είδους. Με την εξάλειψη όλων των γαλακτοκομικών, των δημητριακών, του κόκκινου κρέατος, των επεξεργασμένων σάκχαρων και των επεξεργασμένων τροφίμων, θα επιτρέψετε στο έντερό σας να κάνει ένα διάλειμμα από τα αλλεργιογόνα, τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τα απλά και σύνθετα σάκχαρα που προκαλούν τα προβλήματα και επιτρέπουν στα επιβλαβή βακτήρια να πολλαπλασιαστούν. Αυτή η διαιτητική αλλαγή από μόνη της θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της φλεγμονής του εντέρου σας μέσα σε δύο χρόνια, όπως έχει συμβεί και σε πολλούς που πάσχουν από τη νόσο του Crohn. 1 Επίσης, προσέξτε την κατανάλωση τσαγιού και καφέ, καθώς και τα δύο, μπορεί να στεγνώσουν την προστατευτική βλεννογόνο του εντέρου.

Μην ξεχνάτε να είστε δραστήριοι. Η έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς που ασκούνται τακτικά, ακόμα και ήπια, μπορούν να βελτιώσουν τη δυσκοιλιότητα, και να μειώσουν τα κοιλιακά αέρια και το φούσκωμα.2

έλος, αποφύγετε τις βαφές μαλλιών, καθώς, έχει πλέον αποδειχθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες για ανάπτυξη αλλεργιών του εντέρου.3 Και κόψτε το πρόχειρο φαγητό, που αποδεδειγμένα πλέον τετραπλασιάζει τις πιθανότητές σας για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ακόμα και αν επιδίδεστε σε αυτό μόνο δύο φορές τη βδομάδα.4

Κακά βακτήρια του εντέρου

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που υποφέρουν τακτικά από διάρροια, έχουν υπερανάπτυξη βακτηρίων στο έντερο, όπως και σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συνολικά, λένε οι ερευνητές από το ιατρικό κέντρο Cedars – Sinai στο Λος Άντζελες. Με αυτή την κατάσταση, επισήμως γνωστή ως «βακτηριακή δυσβίωση», τα βακτήρια μεταβάλλουν τις μεταβολικές και ανοσολογικές αποκρίσεις του σώματος, προκαλώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να στραφεί εναντίον της κανονικής χλωρίδας του εντέρου.5 Σύμφωνα με έρευνα, αυτή η κατάσταση είναι μια αρχική επιπλοκή του συνδρόμου διαρροής του εντέρου.6

Επιπλέον της τροφικής δυσανεξίας, το φαινόμενο αυτό μπορεί να προκληθεί από μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Είναι γνωστό ότι ακόμα και μία εφάπαξ δόση είτε ασπιρίνης ή ινδομεθακίνης μπορεί να αυξήσει τη διαπερατότητα του τοιχώματος του εντέρου με την παύση της σύνθεσης του προστατευτικού λιπαρού οξέως προσταγλανδίνης.7 Μακροχρόνια χρήση τέτοιων φαρμάκων μπορεί να δημιουργήσει στο έντερο φλεγμονή και να το κάνει άκρως διαπερατό. Επίσης, τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα που λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν βρεθεί να έχουν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων στα βακτήρια Clostridium perfringens, αποκαλύπτοντας έτσι ότι οι βακτηριακές τοξίνες εμπλέκονται σε αυτό το φαύλο κύκλο.8

Υποψιαστείτε το: αν έχετε πάρει πολλές φορές αντιβιοτικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, και τρώτε γενετικά τροποποιημένες τροφές και κορεσμένα λίπη γάλακτος, τα οποία μπορεί να είναι υπεύθυνα για πολλά προβλήματα του εντέρου.

Αυτά τα λίπη που βρίσκονται στα επεξεργασμένα φαγητά και τα γλυκά, αναστατώνουν τα βακτήρια στο έντερο εντός έξι μηνών από την κατανάλωση μιας διατροφής υψηλής σε αυτά, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Μπορούν επίσης ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων Bilophila wadsworthia στο έντερο, ένα μικρόβιο που συνδέεται με τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.9

Διαγνώστε το: κάνοντας δυναμικές εξετάσεις αναπνοής υδρογόνου και μεθανίου, που περιλαμβάνουν την κατάποση ενός υδατάνθρακα και τη μέτρηση βακτηριακής ζύμωσης του υδατάνθρακα μέσα από τα δείγματα της αναπνοής υδρογόνου και μεθανίου.

Λύστε το: με τη λήψη των ακόλουθων συμπληρωμάτων:

• βιταμίνη D, καθώς οι άνθρωποι που υποφέρουν από προβλήματα του εντέρου συνήθως έχουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη αυτή.
• 25-50mg ψευδαργύρου, 2-4mg χαλκού, 800mcg φυλλικού οξέος και 800mcg βιταμίνης Β12, όλα αυτά συμβάλουν στην αποκατάσταση του εντέρου. Ελέγξτε επίσης την κατάσταση του σιδήρου σας.
• συμπληρώματα ομοιοστατικών οργανισμών του εδάφους (HSOs), οργανισμοί καλού τύπου που βρίσκονται φυσικά στο έδαφος, οι οποίοι ήταν μέρος της ανθρώπινης διατροφής πριν από το 1930, και που έχει αποδειχθεί ότι κατευνάζουν τη φλεγμονή του εντέρου.
• μπεντονίτης ή ένυδρο πυριτικό αργίλιο, το οποίο έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να συλλέγει τα βακτηρίδια και τους ιούς που κολλάνε σε αυτό και, καθώς ο μπεντονίτης δεν απορροφάται, περνά μέσα από το παχύ έντερο, παίρνοντας μαζί του και τις τοξίνες.

Πάρα πολλά σάκχαρα

Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν «δυσαπορρόφηση φρουκτόζης», ή δυσκολία να επεξεργαστούν τη φρουκτόζη – τον τύπου του σάκχαρου που βρίσκεται στα φρούτα, σε κάποια λαχανικά, στο μέλι και στο σιρόπι καλαμποκιού – καθώς περνά μέσα από το λεπτό έντερο.10

Υποψιαστείτε το: εάν το έντερό σας χειροτερεύει όταν τρώτε φρούτα.

Διαγνώστε το: με τη λήψη ενός τεστ δυσανεξίας στη φρουκτόζη, ένα άλλο τεστ για τη μέτρηση της ικανότητάς σας να απορροφά οποιοδήποτε είδος φρουκτόζης.

Λύστε το: Περιορίζοντας την ποσότητα των σακχάρων που λαμβάνετε όταν τρώτε φρούτα. Μία μελέτη του Συστήματος Υγείας Mayo στην Αμερική, βρήκε ότι το 38 τοις εκατό των ασθενών βελτίωσαν τα συμπτώματά τους μόνο με την μείωση της κατανάλωσης σακχάρων από φρούτα˙ ειδικότερα, τα παιδιά αντιδρούν καλά σε μία διατροφή χαμηλή σε φρουκτόζη.11

Επίσης, προσέξτε για άλλα επιδεκτικά ζύμωσης, υδατάνθρακες που απορροφώνται ελάχιστα όπως η λακτόζη (που βρίσκεται στο γάλα), οι φρουκτοζάνες (που βρίσκονται στο σιτάρι και τα κρεμμύδια) και η σορβιτόλη (μία κοινή γλυκαντική ουσία).12 Φροντίστε να αποφεύγετε τις αμίνες (τυρί, σοκολάτα, εσπεριδοειδή, καφέ και κόκκινο κρασί) και τα πρόσθετα τροφίμων (βενζοϊκά, θειώδη, νιτρικά και νιτρώδη άλατα, και ταρτραζίνη και άλλες τεχνητές χρωστικές).

Χαμηλό επίπεδο στομαχικών οξέων


Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου παράγουν πολύ λίγα ή καθόλου στομαχικά οξέα ή πεπτικά ένζυμα.

Υποψιαστείτε το: αν αισθάνεστε ιδιαίτερα άσχημα μετά από το φαγητό.
Διαγνώστε το: με ανάλυση οξέων του στομάχου για να ανακαλυφθεί πόσο γαστρικό οξύ παράγει ο οργανισμός σας και επίσης αν έχετε αρκετά παγκρεατικά ένζυμα.
Λύστε το: Συμπληρώστε τη διατροφή σας με το στομαχικό οξύ υδροχλωρική βεταΐνη (HCl και πεψίνη) και παγκρεατικά ένζυμα για τουλάχιστον 12 εβδομάδες.

Αποφύγετε τους αναστολείς ισταμίνης ή τους ανταγωνιστές των υποδοχέων Η2 της ισταμίνης που πωλούνται ευρέως για την ανακούφιση από την καούρα και την παλινδρόμηση οξέος, καθώς το κάνουν αυτό με τη μείωση των επιπέδων του στομαχικού οξέος.19

Η λήψη 500mg l-ισταδίνης μπορεί επίσης να βελτιώσει την παραγωγή γαστρικού οξέος.

«Διαρροή» από τα τοιχώματα του εντέρου

Όταν δουλεύει σε άριστη κατάσταση, η επένδυση του λεπτού εντέρου σας λειτουργεί σαν ένα έξυπνο κόσκινο που επιτρέπει μόνο μικρά σωματίδια τροφής – αμινοξέα, υδατάνθρακες και λιπαρά οξέα – να περάσουν μέσα από αυτό, να φτάσουν στο αίμα σας και να μεταφερθούν σε άλλα κύτταρα στο σώμα, ενώ αποτρέπει άλλα, μεγαλύτερα μόρια τροφών και τοξίνες ή βακτήρια που θα μπορούσαν να σας βλάψουν.

Όμως εάν αυτό το μικρό κόσκινο έχει υποστεί βλάβη κατά κάποιο τρόπο, τότε ένας μεγάλος αριθμός τοξικών ουσιών είναι σε θέση να παραβιάσουν το τοίχωμα του εντέρου, προκαλώντας την παραγωγή αντισωμάτων που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, αλλάζοντας τη βακτηριακή σύνθεση του εντέρου και ακόμα επιτρέποντας την υπερανάπτυξη ζυμομυκήτων, όπως η Κάντιντα (Candida). Μια σειρά από παθήσεις, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η κακή απορρόφηση των τροφών, η νόσος του Crohn και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο υποσιτισμός, οι κοινές ασθένειες και παθήσεις του δέρματος όπως η ακμή, η ψωρίαση και η δερματίτιδα, συχνά έχουν τις ρίζες τους στο γεγονός ότι η επένδυση του εντέρου έχει τρύπες που είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Υποψιαστείτε το: αν σας έχει διαγνωστεί Κάντιντα και η θεραπεία δεν λειτούργησε, ή αν έχετε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία, είχατε σοβαρά εγκαύματα, δερματίτιδα ή περιοδικά εξανθήματα, ή ξαφνικά αντιδράτε σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό τροφών, ιδιαίτερα από μια σειρά διαφορετικών ομάδων τροφίμων.13 Άλλες αιτίες είναι η κατάχρηση αλκοόλ, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και η χημειοθεραπεία.14

Ένα διαπερατό έντερο είναι επίσης συχνά το αποτέλεσμα ενός στόματος που είναι γεμάτο σφραγίσματα αμαλγάματος, καθώς μικροσκοπικές αλλά ενεργές ποσότητες υδραργύρου μεταναστεύουν στον οργανισμό.

Διαγνώστε το: με εξέταση εντερικής διαπερατότητας (μέτρηση λακτουλόξης / μαννιτόλης). Κανένα από αυτά τα σάκχαρα δεν μεταβολίζεται στο υγιές έντερο και έτσι θα πρέπει ως επί το πλείστον να αποβάλλονται με τα ούρα μετά από έξι ώρες.

Εάν οι εξετάσεις δείξουν ότι παραλαμβάνεται περισσότερο από το κανονικό σάκχαρο, έχετε ένα έντερο με διαρροή.

Λύστε το: μασώντας καλά το φαγητό σας, καθώς αυτό απελευθερώνει τον επιδερμικό αυξητικό παράγοντα, ένα πολυπεπτίδιο που διεγείρει την ανάπτυξη και την επισκευή των τοιχωμάτων του λεπτού εντέρου.15 Και σταματήστε να τρώτε πάρα πολύ αδιάλυτες φυτικές ίνες, γεγονός που θα ενισχύσει τη διαπερατότητα του εντέρου.16

Τέλος, πάρτε συμπληρώματα διατροφής για να θεραπεύσετε τα τοιχώματα του εντέρου σας.


Θεραπεύστε τη «διαρροή» του εντέρου σας

Δοκιμάστε τα ακόλουθα συμπληρώματα και πειραματιστείτε για να δείτε ποια λειτουργούν καλύτερα για σας, ή ζητήστε τη συμβουλή κάποιου ειδικού φυσικοπαθητικού.

Τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη διαπερατότητα του εντέρου.1 Επιλέξτε στελέχη που περιέχουν γαλακτοβάκιλλους, μπιφιδοβακτήρια Saccharomyces boulardii και στελέχη που δεν προκαλούν ασθένειες του Escherichia coli και στρεπτόκοκκους.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των κυττάρων που καλύπτουν τόσο το λεπτό όσο και το παχύ έντερο. Προτεινόμενη δοσολογία: 10.000IU.

Τα συμπληρώματα με Colostrum (πρωτόγαλα) μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της επένδυσης του εντέρου σας και επίσης ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της φυσικής χλωρίδας του εντέρου.

H γλουταμίνη, ένα βασικό αμινοξύ για υγιές εντερικό τοίχωμα, μπορεί να αποκαταστήσει τη βλάβη στην επιφάνεια του εντέρου που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία.2

Η γλουταθειόνη (GSH) είναι ένα αντιοξειδωτικό, τα επίπεδα του οποίου είναι χαμηλά σε άτομα με σύνδρομο διαπερατού εντέρου. Εάν έχετε παράσιτα, μην τη χρησιμοποιήσετε μέχρι να έχετε καθαρίσει από αυτά.

Τα φλαβονοειδή, όπως αυτά που βρίσκονται στο γάλα γαϊδουράγκαθου (milk thirstle – Silybum marianum) και στη ρίζα πικραλίδας (Taraxacum officinale). Όταν λαμβάνονται πριν από το φαγητό, μπορούν να εμποδίσουν αλλεργικές αντιδράσεις που αυξάνουν τη διαπερατότητα του εντέρου.

Τα ιχθυέλαια μπορούν να προστατεύσουν το σώμα από τις τοξίνες που παράγονται στο έντερο και προλαμβάνουν τον τραυματισμό του τοιχώματος του εντέρου που προκαλείται από το φάρμακο μεθοτρεξάτη,3 ενώ το έλαιο πίτουρου ρυζιού (gamma oryzanol) μπορεί να αντιμετωπίσει τα έλκη του εντέρου.4

Οι σακχαρομύκητες boulardii, μία φιλική μαγιά προς το έντερο, οι οποίοι απομονώθηκαν αρχικά από τη φλούδα των φρούτων λίτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της διάρροιας και της κολίτιδας.5

Οι βιταμίνες Β και οι βιταμίνες Α, C και Ε, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το μολυβδαίνιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο μπορούν να ληφθούν συμπληρωματικά.

Αναφορές

1. Ann Med, 1990; 22: 57–9

2. Arch Surg, 1990; 125: 1040–5

3. Am J Clin Nutr, 1991; 54: 346–50

4. Rep Hokkaido Inst Publ Hlth, 1966; 16: 111–4

5. Am J Gastroenterol, 1989; 84: 1285–7; Gastroenterology, 1989; 96: 981–8


Παράσιτα

Περίπου ένας στους έξι από εμάς έχει Giardia lamblia, ένα μικροσκοπικό μαστιγοφόρο πρωτόζωο που προκαλεί μεγάλη κόπωση και διαταραχές του εντέρου, και ένας στους 10 έχει μολυνθεί με cryptosporidia, μια άλλη ομάδα πρωτόζωων που προκαλούν διάρροια.

Αυτά και άλλα παράσιτα του εντέρου, όπως το Blastocystis hominis μπορεί να προκαλέσουν ασαφή συμπτώματα του εντέρου που έρχονται και φεύγουν ή που μιμούνται αυτά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

ποψιαστείτε το: αν έχετε στο στόμα σας μαύρα σφραγίσματα από αμάλγαμα (ο υδράργυρος έχει αποδειχθεί ότι αλλάζει την οικολογία του εντέρου) ή αν οι αποτοξινωτικές δίαιτες δεν βοηθούν.

Διαγνώστε το: με εξέταση κοπράνων για παράσιτα.

Λύστε το: Εάν το τεστ βγει θετικό, εδώ περιγράφεται η αγαπημένη φόρμουλα του Dr Harald Gaier για τα περισσότερα παράσιτα:

Την πρώτη και την τρίτη εβδομάδα παίρνετε:

• Βάμμα Berberis vulgaris (15 ml τρεις φορές την ημέρα)

• Το έλαιο ρίγανης (1 κάψουλα την ημέρα) φαίνεται να εμποδίζει τα παράσιτα (π.χ. Giardia)

• Βάμμα Artemisia absinthium (15 ml τρεις φορές την ημέρα)

• Γαρίφαλo σε σκόνη (μία κάψουλα την ημέρα).

Τη δεύτερη και την τέταρτη εβδομάδα, λαμβάνετε:

• Βάμμα Hydrastis canadensis (15 ml τρεις φορές / ημέρα)

• Εκχύλισμα φύλλων ελιάς (μία κάψουλα την ημέρα)

• L-Γλουταμίνη (5 g/ημέρα).

Τα Berberis και Artemisia μπορούν να επιτεθούν σε όλα τα είδη βακτηρίων του εντέρου, πρωτόζωα και μύκητες.17 Προσθέσετε τα συμπληρώματα της πρόπολης, που έχουν αποτέλεσμα ενάντια στα παράσιτα Giardia.18 Σύμφωνα με την ιατρική βοτανολόγο Susan Koten, επίσης σκεφτείτε να κλείσετε ραντεβού με κάποιο βοτανολόγο για καθαρισμό της χοληδόχου κύστης με fringetree Chionanthus virginicus, Leptandra virginica και Berberis vulgaris, καθώς και η χοληδόχος κύστη επηρεάζεται συχνά.

Υπερανάπτυξη Candida albicans

“Όταν το μόνο που έχεις είναι ένα σφυρί , όλα αρχίζουν να μοιάζουν με ένα καρφί.” Έτσι είπε o βρετανός διατροφικός πρωτοπόρος Dr Stephen Davies, για τις μολύνσεις από κάντιντα και την τάση πολλών γιατρών και εναλλακτικών θεραπευτών να διαγνώσκουν σε κάποιον που υποφέρει από μια συλλογή ανεξήγητων συμπτωμάτων, ότι είναι θύμα μυκητίασης.

Περίπου 25 χρόνια μετά που ο Dr Orian Truss από το Birmingham, της Alabama μίλησε πρώτος για την υπερανάπτυξη του κανονικά άκακου μύκητα Κάντιντα που μπορεί να προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή στο έντερο, γιατροί που ασχολούνταν με τη διατροφική ιατρική όπως ο Dr Harald Gaier, τώρα πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι μάλλον πιο περίπλοκη. Η Κάντιντα είναι μόνο μία από τις πολλές αιτίες, και οι λεγόμενοι πάσχοντες από κάντιντα ίσως έχουν διάφορα, πολύ διαφορετικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.

Υποψιαστείτε το: αν δεν βελτιώνεστε σε τη δίαιτα της Παλαιολιθικής εποχής.
Διαγνώστε το: κάνοντας ένα τεστ για τους ζυμομύκητες του εντέρου. Αυτό μετρά κατά πόσο γίνεται ζύμωση αιθυλικής αλκοόλης στο έντερο μετά την κατανάλωση σακχάρων γλυκόζης, όπως συμβαίνει συχνά με την υπερανάπτυξη του μύκητα, και έτσι διακρίνονται οι ζυμύκητες από την υπερανάπτυξη βακτηρίων.
Λύστε το: Σκότωσε την Κάντιντα με φυσικό αντιμυκητιακό όπως το βάμμα Berberis (15 ml δύο φορές την ημέρα). Εκτός από αυτό, το καπρυλικό οξύ, το goldenseal και μια σειρά από άλλες παραδοσιακές θεραπείες έχουν φανεί αποτελεσματικές, συμπεριλαμβανομένου του έλαιου tea tree (Melaleuca alternifolia), του έλαιου ρίγανης, που αποδεδειγμένα, έχουν ισχυρά αποτελέσματα κατά του ζυμομύκητα Κάντιντα, του ελαιόλαδου και το έλαιου γαρίφαλου.20
Ακολουθήστε μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και σιγουρευτείτε ότι αποφεύγετε τα σάκχαρα, τα προϊόντα ζύμωσης, το αλκοόλ και τα συνήθη τρόφιμα που σχετίζονται με αλλεργίες και, για μια εβδομάδα ή δύο, τα φρούτα. Ελέγξτε τη διατροφική κατάστασή σας και πάρτε συμπληρώματα διατροφής εάν είναι απαραίτητα.
ΟΙ γιατροί συνήθως βρίσκουν ότι οι ασθενείς τους έχουν ανεπαρκεια σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Α, Β1 και Β6, και ωμέγα – 6 λιπαρά οξέα. Πάρτε παγκρεατικά ένζυμα (πρωτεάσες) που διατηρούν το λεπτό έντερο χωρίς παράσιτα και ενισχύουν την πέψη. 21 Η έλλειψη πρωτεάσης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εντερικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων μολύνσεων από ζυμομύκητες.

Προσθέστε συμπληρώματα χολίνης, βεταΐνης και μεθειονίνης για να καθαρίσετε τη λειτουργία του ήπατος, καθώς μια ήπια ηπατική βλάβη είναι συχνά πίσω από χρόνια υπερανάπτυξη Κάντιντα. Αυτά τα ηπατικά ένζυμα ενισχύουν τα επίπεδα των δύο μεγάλων αντιοξειδωτικών: της s-αδενοσυλμεθειονίνης και της γλουταθειόνης.22

Το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου (Silybum marianum) σε δόσεις των 70-210 mg τρεις φορές την ημέρα μπορεί να τονώσει τη δημιουργία νέων κυττάρων του ήπατος, και να αυξήσει την παραγωγή της γλουταθειόνης και της χολής. Μπορεί επίσης να μειώσει τη βλάβη του ήπατος.23

«Τροφή: φροντίζουμε απαραίτητα την υγιεία του πεπτικού μας συστήματος, καθώς στηρίζει ολόκληρη την υγιεία μας: Γαστρεντερικό η Βάση της Καλής Υγείας – Προστατέψτε το

Ιδανικός τρόπος για να το πετύχουμε είναι η δική μας πολύ ιδιαίτερη μαστίχα της Χίου: Μαστίχα Χίου, το “Ελληνικό δάκρυ”, ασπίδα του πεπτικού!

Αναφορές

1. Gottschall E. Breaking the Vicious Cycle. Ontario, Canada: Kirkton Press, 1994

2. Int J Sports Med, 2008; 29: 778–82; Am J Gastroenterol, 2006; 101: 2552–7

3. Gut, 2010; 59: 508–12

4. Epidemiology, 1992; 3: 47–52

5. J Adv Med, 1993; 6: 67–82; Br J Exp Pathol, 1980; 61: 92–6

6. Baillieres Clin Rheumatol, 1989; 3: 271–84

7. Br J Rheumatol, 1987; 26: 103–7

8. Br J Rheumatol, 1992; 31: 443–7

9. Nature, 2012; 487: 104–8

10. J Am Diet Assoc, 2006; 106: 1631–9

11. J Clin Gastroenterol, 2008; 42: 233–8; J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2008; 47: 303–8

12. J Am Diet Assoc, 2009; 109: 1204–14; Curr Gastroenterol Rep, 2009; 11: 368–74

13. Surgery, 1990; 107: 411–6; Allergy, 1989; 44 Suppl 9: 47–51; Ann Allergy, 1987; 59: 127–30; 1991; 66: 181–4

14. Lancet, 1984; 1: 179–82; Gut, 1991; 32: 66–9; Eur J Pediatr, 1988; 147: 123–7

15. Lancet, 1993; 341: 843–8

16. J Nutr, 1983; 113: 2300–7

17. Tokai J Exp Clin Med, 1990; 15: 417–23; J Infect Dis, 1987; 155: 979–84; Nature; 1967; 215: 527–8

18. Acta Gastroenterol Latinoam, 1988; 18: 195–201

19. PLoS One, 2013; 8: e56498

20. Clin Microbiol Rev, 2006; 19: 50–62; Phytomedicine, 2009; 16: 972–5; J Appl Bacteriol, 1989; 66: 69–75

21. Gut, 1992; 33: 987–93

22. Alcohol Clin Exp Res, 1993; 17: 552–5; FASEB J, 1991; 5: 2093–8

23. Phytother Res, 2010; 24: 1423–32; J Hepatol, 1989; 9: 105–13.

24. holisticlife.gr

Κάντε σιρόπι ταραξάκου και απολαύστε όλα τα οφέλη του

$
0
0
Μην αγνοείται τις ανθισμένες πικραλίδες, υπάρχουν παντού γύρω σας

Αυτή την περίοδο αρκεί μία βόλτα στας… εξοχάς και δε θα δυσκολευτείτε να διακρίνετε το κίτρινο «πέπλο» που έχει σκεπάσει τους αγρούς. Οπου και αν κοιτάξετε, ακόμη και δίπλα στους δρόμους, θα εντοπίσετε τις ανθισμένες πικραλίδες ή διαφορετικά τον ταραξάκο, ένα άγριο χόρτο, που τις περισσότερες φορές προσπερνάμε, διότι πολύ απλά δεν γνωρίζουμε τα πολλαπλά οφέλη που έχει για την υγεία μας.
Εμείς σήμερα, θα σταθούμε στα άνθη του και πως μπορείτε να κάνετε ένα σιρόπι με αυτά για να απολαύσετε τις ιδιότητές του. Πρέπει να γνωρίζεται όμως πως συλλέγονται τόσο τα φύλλα όσο και οι ρίζες του και τα χρησιμοποιούμε είτε ως τσάι, είτε ως βάμμα κυρίως για την αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

Πως κάνουμε το σιρόπι

ΥΛΙΚΑ
200 γραμμάρια άνθη πικραλίδας και μερικά φύλλα
800 ml νερό
1 κιλό ζάχαρη, κατά προτίμηση μαύρη, ή 400 γρ. μέλι
1 λεμόνι ή 2 λεμόνια
1 γαρύφαλλα (είτε ολόκληρα, είτε σκόνη)


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αφού πλένετε καλά τα άνθη και τα φύλλα, τα αφήνετε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν και στη συνέχεια τα καθαρίζετε.
Βράζετε το νερό, προσθέτετε τη ζάχαρη και αφού λιώσει (ανακατεύεται συνεχώς) τοποθετείτε τα άνθη και τα φύλλα, καθώς επίσης το λεμόνι σε φέτες και το γαρύφαλλο. Τα αφήνετε σε σιγανή φωτιά. Αφού αρχίσει να κοχλάζει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την σκεπάζουμε με ένα καπάκι. Ετσι θα μείνει τουλάχιστον όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα, στραγγίζουμε το εκχύλισμα, συνθλίβουμε καλά τα άνθη, το σουρώνουμε δύο και τρεις φορές, εγώ προτιμώ με γάζα, και στη συνέχεια το τοποθετούμε και πάλι σε σιγανή φωτιά ώστε να «δέσει» καλά το σιρόπι (δεν το αφήνουμε να βράσει). Όταν είναι έτοιμο, το τοποθετούμε ζεστό σε αποστειρωμένα μπουκάλια.


Extra tips
*Να σημειώσουμε πως άλλοι, δεν τοποθετούν από την πρώτη ημέρα τη ζάχαρη και το λεμόνι αλλά το κάνουν τη δεύτερη. Οπως εσείς θέλετε…
*Επίσης, αντί για ζάχαρη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέλι. Η αναλογία εγχύματος με μέλι είναι 2:1, δηλαδή στα 500 ml, 250 γρ. μέλι.
Καλή σας επιτυχία!

Που το χρησιμοποιούμε

Το σιρόπι με άνθη ταραξάκου, το αποκαλούν επίσης και σιρόπι μελιού, διότι η γεύση του είναι γλυκιά καθώς επίσης έχει το χρώμα και πολλές φορές την πυκνότητα του μελιού. Μπορείτε να το αραιώστε με νερό ή σόδα, όπως επίσης με ζεστό νερό για να απολαύσετε τις ιδιότητές του. Αν το κάνετε με μέλι, το σιρόπι αυτό είναι ιδανικό για να το χρησιμοποιήσετε το χειμώνα καθώς βοηθάει στην ενίσχυση του οργανισμού μας και παράλληλα, συμβάλλει στην καταπολέμηση λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως κρυολογήματα, βήχας, βρογχίτιδα κτλ, είναι αντιβηχικό και αντιφλεγμονώδες.

Τα οφέλη του ταραξάκου 

Σας παραθέτουμε μερικά από τα οφέλη τουταραξάκου, που αναφέρονται στη βιβλιογραφία ενώ σε επόμενη ανάρτησή μας θα μιλήσουμε αναλυτικά για τη χρήση του βοτάνου, είτε σε αποξηραμένη μορφή, είτε σε μορφή βάμματος.
Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι τέλειο διουρητικό, με την ιδιαιτερότητα ότι δεν αποβάλλει το κάλλιο από τον οργανισμό μας (όπως κάνουν τα άλλα διουρητικά) ενώ χρησιμοποιείται για την πλήρη και φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού. Καθαρίζει το αίμα, μειώνει το ουρικό οξύ, τονώνει τον οργανισμό και το συκώτι, είναι λιποδιαλυτικό, απομακρύνει τις τοξίνες κ.α.

Η παραπάνω δημοσίευση δεν αποτελεί προτροπή ή συμβουλή. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως τα βότανα δεν αντικαθιστούν τα φάρμακα και είναι καλό για τη σωστή χρήση τους να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣδεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

TAGS: ΥΓΕΙΑ,ΣΙΡΟΠΙ ΤΑΡΑΞΑΚΟΣ,ΠΙΚΡΑΛΙΔΑ,ΤΑΡΑΞΑΚΟΣ,ΣΙΡΟΠΙ

το διαβάσαμε ΕΔΩ
Γράφει η Θένια Μυλωθρίδου

Γλυστρίδα ή Αντράκλα: Ένα αρχαίο θεραπευτικό φυτό με πλούσιες ιδιότητες ...

$
0
0


Η γλυστρίδα, αντράκλα , τρέβλο Portulaca oleracea, βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των φυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, Α και ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ.... (ALA). Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας καρδιακής νόσου, προστατεύουν πιθανώς από τον καρκίνο, τις φλεγμονώδεις παθήσεις, εγκεφαλικού επεισοδίου, και να βοηθήσει στην πρόληψη της ADHD, αυτισμό, και άλλα αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά. 100 γραμμάρια φρέσκα φύλλα γλυστρίδας παρέχει περίπου 350 mg άλφα-λινολενικό οξύ, διαθέτει δηλαδή δεκαπέντε φορές περισσότερα ωμέγα-3 από ό,τι τα περισσότερα μαρούλια που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, (1320 IU / 100 g, παρέχει 44% της ΣΗΔ). Ένα φλιτζάνι (250 ml) βρασμένα φύλλα περιέχουν 90 mg ασβεστίου, 561 mg καλίου, και πάνω από 2.000 IUs της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α είναι ένα γνωστό ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό και απαραίτητη βιταμίνη για την όραση. είναι επίσης αναγκαία για τη διατήρηση και το δέρμα. Η κατανάλωση βιταμίνης Α είναι γνωστό οτι βοηθάει στην προστασία από καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας. Η Γλυστρίδα παρέχει έξι φορές περισσότερη βιταμίνη Ε από το σπανάκι και επτά φορές περισσότερη βήτα καροτίνη από τα καρότα. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη, κάλιο και φώσφορο και γλουταθειόνης.

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη αντράκλα έχει 25 χιλιοστά του γραμμαρίου (20 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) της βιταμίνης C.Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η ριβοφλαβίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη και τα καροτενοειδή, καθώς και μέταλλα, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό και μαγγάνιο. Επιπλέον, υπάρχουν στην γλυστρίδα δύο τύποι βηταλαϊνης αλκαλοειδείς χρωστικές ουσίες, οι κοκκινωπές βήτα-κυανίνες και οι κίτρινες βήτα-ξανθίνες. Και οι δύο τύποι χρωστικών είναι ισχυρά αντι-οξειδωτικά και έχουν βρεθεί να έχουν αντί-μεταλλαξιογόνες ιδιότητες σε εργαστηριακές μελέτες.

Τη νύχτα τα φύλλα παγιδεύουν διοξειδίο του άνθρακα, το οποίο μετατρέπεται σε μηλικό οξύ (η αρχή της όξυνσης μήλων), και, την ίδια ημέρα, το μηλικό οξύ μετατρέπεται σε γλυκόζη. Όταν η συγκομιδή γίνει νωρίς το πρωί, τα φύλλα έχουν δέκα φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μηλικό οξύ, (το μηλικό οξύ βοηθάει στην διάσπαση απο τις πέτρες στην χολή), όμως όταν η συγκομιδή γίνει αργά το απόγευμα, έχουν μια σημαντικά πιο πικάντικη γεύση.

Μισό φλιτζάνι φύλλα γλυστρίδας περιέχουν 910 mg οξαλικού οξέος, μια ένωση που εμπλέκεται στο σχηματισμό των λίθων των νεφρών. 100 g φρέσκα φύλλα περιέχουν 1,31 g οξαλικού οξέος,περισσότερο από ό, τι στο σπανάκι (0,97 g / 100 g) και μανιόκα (1,26 g / 100 g). Ως εκ τούτου, άτομα με πέτρες του ουροποιητικού συστήματος καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση γλιστρίδας και ορισμένα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των Amaranthaceae και οικογένεια Brassica. Η επαρκής πρόσληψη νερού επομένως, συνιστάται να διατηρηθεί η κανονική παραγωγή ούρων.

Η μαγειρεμένη αντράκλα μειώνει τη συνολική περιεκτικότητα σε διαλυτό οξαλικό οξύ κατά 27%. Μια αλλη ιδιότητα της γλυστρίδας είναι οτι συστέλει τα αιμοφόρα αγγεία οπότε χρειάζεται να τρώγεται με φειδώ απο τους υπερτασικούς. Η χημική της σύσταση περιλαμβάνει νοραδρεναλίνη, άλατα ασβεστίου, ντοπαμίνη, L-DOPA, μηλικό οξύ, κιτρικό οξύ, φολικό οξύ, γλουταμινικό οξύ, ασπαργικό οξύ, νικοτινικό οξύ, αλανίνη, γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Οι βητα-κυανίδες που απομονωθηκαν από την αντράκλα βελτίωσαν τα ελλείμματα γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένα ποντίκια. Μια υποκατηγορία των ομοισοφλαβονοειδών από το φυτό έδειξαν in vitro κυτταροτοξική δραστηριότητα σε τέσσερα είδη ανθρώπινων καρκινικών τύπων.

Όπως υπογραμμίζει ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων κ. Παντελής Βογιατζάκης “η χρήση της γλυστρίδας ως θεραπευτικό φυτό στην Ευρώπη, το Ιράν και την Ινδία, έχει ιστορία τουλάχιστον 2.000 ετών και πιθανότατα καταναλωνόταν ως λαχανικό πολλά χρόνια πριν. Στην αρχαία Ρώμη η γλυστρίδα χρησιμοποιείτο για θεραπεία των πονοκεφάλων και της δυσεντερίας, των σκωλίκων των εντέρων και των δαγκωμάτων από σαύρες. Βέβαια τότε δεν γνώριζαν ότι είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικά απαραίτητα για την υγειά.

Η γλυστρίδα θεωρείτο από παλαιά σαν πολύτιμο φυτό για τη θεραπεία των προβλημάτων του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος. Ανοίγει την όρεξη και έχει επουλωτικές ιδιότητες. Η διουρητική δράση της χρησιμεύει σαν ανακούφιση των ασθενειών της ουροδόχου κύστης, για παράδειγμα στη δυσκολία κατά την ούρηση. Οι γλυχρασματογενείς ιδιότητες του φυτού το καθιστούν επίσης καταπραϋντικό γιατρικό για τα γαστρεντερικά προβλήματα όπως η δυσεντερία και η διάρροια. Παλαιά στην Κρήτη καταναλώνετο ωμή με ξίδι και ήταν δροσιστική και δημοφιλής. Απαλλάσσει το συκώτι από υπεραιμία γι’ αυτό λέγανε «γλυστρίδα και νερό συκώτι δροσερό».

Επίσης, παλαιά στην Κρήτη τη συνιστούσαν στους πάσχοντες από αιμορροΐδες. Κοπανισμένη επουλώνει εγκαύματα. Για κάποιον που είναι αθυρόστομος και φλύαρος οι Κρητικοί λένε «Γλυστρίδα ’φαγες και γλυστρά το στόμα σου;». Σύμφωνα με τη διδάκτορα Ιατρικής και πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Διατροφής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ κας Άρτεμης Σιμοπούλου η μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα 3-λιπαρά οξέα, κάνει τη γλυστρίδα ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως επισημαίνει η κα Σιμοπούλου στα γραπτά της “οι παραδοσιακές κοινωνίες τη χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύουν πολλά από τα προβλήματα υγείας που σήμερα καταπολεμούνται από τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι φλεγμονές, τα προβλήματα στην καρδιά, οι στομαχικές διαταραχές, ο πόνος και ο πυρετός.

Παραδείγματος χάρη, ο Θεόφραστος (372-287 π.Χ.), ο πατέρας της βοτανικής, σύστηνε τη γλυστρίδα ως φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια, το σκορβούτο, τον πονόλαιμο, τον πόνο στα αφτιά, το οίδημα στις αρθρώσεις και την ξηροδερμία…

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική τα φύλλα της χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση δειγμάτων απο εντόμα ή φίδια τσιμπήματα στο δέρμα, επούλωση πληγών, πόνους από τσιμπήματα μέλισσας, βακτηριακής δυσεντερίας, διάρροιας, αιμορροΐδες, αιμορραγία μετά τον τοκετό, και εντερική αιμορραγία. Η Γλιστρίδα είναι μια κλινικώς αποτελεσματική θεραπεία για τους στοματικούς λειχήνες.
Προσοχή: Αντενδείκνυται η χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τα άτομα με αδύναμη πέψη.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

 το διαβάσαμε ΕΔΩ fytro.wordpress.com.

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σας 10 ώρες μετά από την εφαρμογή του βερνικιού νυχιών

$
0
0


Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών βάφει τα νύχια της. Αλλά, γνωρίζατε ότι το βερνίκι νυχιών περιέχει χημικά συστατικά τα οποία είναι τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο σώμα, όχι μόνο επιφανειακά, αλλά και στο εσωτερικό του σώματος σας; Αν θέλετε λοιπόν να μάθετε πως το βερνίκι νυχιών επηρεάζει το σώμα σας, δεν έχετε παρά να συνεχίσετε την ανάγνωση αυτού του άρθρου.
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι πολλές από τις πιο δημοφιλείς μάρκες βερνικιών νυχιών είναι πολύ πιο επιβλαβείς από ό, τι φαίνονται.


Οι ερευνητές εξέτασαν 24 γυναίκες που έβαφαν τα νύχια τους για να ανιχνεύσουν τα σημάδια των χημικών τοξινών στο σώμα τους. Βρήκαν τοξίνες σε όλα τα σώματα των γυναικών. Και η αιτία των τοξινών ξέρετε ποια ήταν; Το βερνίκι νυχιών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 100% των συμμετεχόντων έδειξαν σημάδια φωσφορικού τριφαινυλίου μόνο 10 ώρες μετά την εφαρμογή του βερνικιού νυχιών.
Σε μια μελέτη παρακολούθησης, οι ίδιοι ερευνητές εξέτασαν δέκα διαφορετικά βερνίκια νυχιών και διαπίστωσαν ότι 8 από αυτά περιείχαν αυτό το χημικό. Επιπλέον, 2 από τα βερνίκια νυχιών που ήταν θετικά στο φωσφορικό τριφαινύλιο δεν ανέφεραν στην ετικέτα που είχαν αυτή τη χημική ένωση. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι έως και το 20% από τα βερνίκια νυχιών που είναι προς πώληση περιέχουν μια επικίνδυνη χημική ουσία που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των συστατικών.

Τι είναι το φωσφορικό τριφαινύλιο;
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του τριφαινυλοφωσφορικού είναι ότι διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα των ανθρώπων. Μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση των ορμονών, το μεταβολισμό, την αναπαραγωγή αλλά και την ανάπτυξη.
Αυτό είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τα κορίτσια που χρησιμοποιούν βερνίκια νυχιών σε τακτική βάση, δεδομένου οτι η υγιή ορμονική ανάπτυξη είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ανάπτυξής τους. Ωστόσο, το φωσφορικό τριφαινύλιο ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του καθένα που εκτίθενται σε αυτό.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι έως και το 20% από τα βερνίκια νυχιών που είναι προς πώληση περιέχουν μια επικίνδυνη χημική ουσία που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των συστατικών.
Είναι επίσης γνωστό ότι είναι:
νευροτοξίνη
τοξίνη του ενδοκρινικού συστήματος
αναπαραγωγική τοξίνη
ερεθιστικό για το δέρμα
και οτι προκαλεί αλλεργίες
Άλλες επικίνδυνες ενώσεις στα Βερνίκια νυχιών Φορμαλδεϋδη
Η φορμαλδεΰδη είναι ένα γνωστό καρκινογόνο που μπορεί να διαλύεται στο νερό και στον αέρα. Η έκθεση σε αυτή τη χημική ουσία μπορεί επίσης να παράγει συμπτώματα όπως προσκόλληση, άσθμα, και δύσπνοια. Εκείνοι με χρόνιες παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην δηλητηρίαση απο τη φορμαλδεΰδη.

Τολουΐνη
Αυτή η χημική ουσία είναι γνωστή για την πρόληψη της ανάπτυξης στα παιδιά, όμως, κάποιοι επιστήμονες ανακάλυψαν ίχνη της στο μητρικό γάλα. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα μετά την έκθεση.

Φυσικές εναλλακτικές λύσεις για βερνίκι νυχιώνΕυτυχώς, υπάρχουν κάποιες εταιρείες που έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις που εξαλείφουν τους κινδύνους αλλεργιών, καρκίνου, και ορμονικών διαταραχών.

1.Honeybee Gardens
Έχει μια σειρά από φυσικά βερνίκια νυχιών σε μια ευρεία ποικιλία χρωμάτων. Είναι κατασκευασμένα από νερό και δεν περιέχουν απολύτως κανένα ίχνος επικίνδυνων χημικών ουσιών ή καρκινογόνων ουσιών.

2.Acquarella
Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει περισσότερα από 50 χρώματα στα βερνίκια νυχιών. Όλα με βάση το νερό και χωρίς φορμαλδεΰδη, τολουόλιο, φθαλικό διβουτυλεστέρα ή υδράργυρο.

3.SpaRitual
Πρόκειται για ένα εμπορικό σήμα σε βερνίκια νυχιών χωρίς τοξίνες και είναι επίσης βίγκαν.

4. Peacekeeper Cause-Metics
Έχει επίσης μερικά βερνίκια με βάση το αργανέλαιο και είναι απαλλαγμένα από τοξίνες. Τα βερνίκια αυτά επίσης ενυδατώνουν τα νύχια σας.
Είναι αλήθεια ότι τα βαμμένα νύχια φαίνονται πολύ ωραία, αλλά πραγματικά αξίζει να βάφουμε τα νύχια μας, γνωρίζοντας όλους αυτούς τους κινδύνους;

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣδεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

το διαβάσαμε ΕΔΩ

ΠΩΣ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΑΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ «ΑΓΝΩΣΤΑ ΦΥΤΑ» ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ

$
0
0
Με την παρακάτω μέθοδο, δοκιμάζουμε και αναγνωρίζουμε, αν κάποιο φυτό είναι βρώσιμο. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο ως τελευταία λύση, καθώς χρειάζεται χρόνο για να ολοκληρωθεί και το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα θετικό.

Πριν ξεκινήσουμε

Πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία, σκεφτόμαστε καλά, αν όντως είναι η έσχατη λύση και δεν έχουμε άλλη εναλλακτική.
Θα πρέπει το στομάχι μας να είναι άδειο για τουλάχιστον 8 (οκτώ) ώρες και το μόνο που θα έχουμε πιει και θα πίνουμε στην πορεία, είναι αποστειρωμένο νερό.
Δεν σκεφτόμαστε καν, να κάνουμε την δοκιμή σε κάποιο είδος μανιταριού ή μύκητα. Υπάρχουν μανιτάρια τα οποία θα περάσουν το τεστ και θα σας στείλουν στα “θυμαράκια” αρκετές ώρες μετά την κατάποση.
Κατά την διάρκεια του τεστ, πιθανόν να νιώσετε διάφορα συμπτώματα (ζαλάδες, τάση για εμετό, ερεθισμούς κτλ), να είστε προετοιμασμένοι ψυχολογικά οτι θα σας συμβούν.
Μην υποθέτετε οτι επειδή ένα ζώο έφαγε ένα φυτό, αυτό το φυτό είναι φαγώσιμο και για τους ανθρώπους. Υπάρχουν αρκετά φυτά/καρποί που ενώ τρώγονται από ζώα, για τους ανθρώπους είναι δηλητηριώδεις.

Επιλογή & διαλογή

Διαλέγουμε ένα φυτό, το οποίο υπάρχει σε αφθονία στο μέρος που βρισκόμαστε. Θα ήταν ανόητο να ολοκληρώσουμε το τεστ, και αργότερα να μην έχουμε να μαζέψουμε αρκετή ποσότητα αυτού του φυτού για να φάμε. Αφού επιλέξουμε το φυτό, το επεξεργαζόμαστε οπτικά, αφαιρούμε τυχόν έντομα και κοιτάμε για αρρώστιες. Αν το φυτό δεν μας φαίνεται καλό, το πετάμε και παίρνουμε άλλο. Όλα τα μέρη ενός φυτού δεν είναι φαγώσιμα. Μπορεί σε κάποιο φυτό να τρώγονται τα φύλλα, αλλά οι ρίζες τους ή οι καρποί να είναι δηλητηριώδεις. Συνεπώς ξεχωρίζουμε και επιλέγουμε το μέρος του φυτού το οποίο θα κάνουμε το τεστ. Επίσης ορισμένα φυτά, ενώ ωμά είναι επικύνδηνα για κατάποση, αν μαγειρευτούν σωστά να είναι βρώσιμα (πχ τσουκνίδες). Οπότε αν θέλετε μαγειρέψτε το μέρος του φυτού που επιλέξατε για να είστε πιο σίγουρος. Θα πρέπει όμως καθ’ όλη την διάρκεια του τεστ, να δοκιμάζετε το ίδιο μέρος, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο μαγειρέματος.

Το Τεστ


Μυρίστε το μέρος του φυτού που κάνετε το τεστ. Αν έχει περίεργη μυρωδιά (σαπίλας ή μυρωδιά αμυγδάλου), σταματήστε το τεστ και δοκιμάστε άλλο φυτό/μέρος του φυτού.
Τρίψτε το φυτό στο δέρμα σας. Προτιμήστε κάποιο σημείο ευαίσθητο, όπως ο καρπός του χεριού ή εσωτερικά του αγκώνα. Πιέστε το φυτό ώστε να βγάλει χυμούς και να έρθουν σε επαφή με το δέρμα σας. Περιμένετε περίπου 15 λεπτά ή και παραπάνω. Αν δείτε ερεθισμούς στο δέρμα, πετάξτε το φυτό και σταματήστε το τεστ. Αν όχι, συνεχίστε.
Ακουμπήστε το φυτό (μικρή ποσότητα), εξωτερικά των χειλιών σας. Αν νιώσετε φαγούρα ή κάψιμο, σταματήστε το τεστ. Αν δεν νιώσετε τίποτα για περίπου 3-5 λεπτά, συνεχίστε.
Ακουμπήστε το φυτό στην γλώσσα σας. Μην το μασήσετε! Αν για τα επόμενα 15 λεπτά δεν νιώσετε τίποτα, συνεχίστε.
Μασήστε το. Αν και πάλι δεν νιώσετε τίποτα για τα επόμενα 15 λεπτά, συνεχίστε.
Καταπιείτε το φυτό. Αν μέσα σε 8 ώρες δεν νιώσετε τίποτα, συνεχίστε. Αν νιώσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα, προκαλέστε εμετό και πιείτε άφθονο νερό.
Ετοιμάστε μια μεγαλύτερη ποσότητα του φυτού, περίπου μια χουφτίτσα και φάτε την. Αν δεν νιώσετε τίποτα, το φυτό είναι φαγώσιμο.

Υπάρχει περίπτωση ενώ το φυτό να είναι φαγώσιμο, αν το φάτε σε μεγάλη ποσότητα να σας προκαλέσει αντιδράσεις όπως διάρροια. Με λίγα λόγια το τεστ αυτό, είναι αυτό που λέμε “ο πνιγμένος, από τα μαλλιά του πιάνεται”… 
Υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις και ιδιάζουσες περιπτώσεις φυτών, τα οποία είναι δηλητηριώδη. Ο καλύτερος τρόπος για να ξέρεις αν ένα φυτό είναι φαγώσιμο, είναι να στο έχει δείξει κάποιος, να το έχετε διαβάσει σε κάποιο ειδικό βιβλίο κτλ.Εξαντλείστε όλες τις άλλες εναλλακτικές εύρεσης τροφής (πχ κυνήγι, ψάρεμα) και εφαρμόστε το μόνο ως έσχατη λύση.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣδεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 


το διαβάσαμε ΕΔΩ

Αλκαλική δίαιτα… άλλο ένα διατροφικό τέχνασμα! Ας μάθουμε τι ισχύει!

$
0
0
Η συγκεκριμένη δίαιτα «στηρίζεται» σε τροφές που παράγουν αλκαλικά μετά την πέψη. Αυτές είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και οι ρίζες.
Δεδομένου ότι το αίμα στο σώμα μας έχει pH που κυμαίνεται μεταξύ 7,35 – 7,45 που είναι ουσιαστικά αλκαλικό, η συγκεκριμένη διατροφή έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει το επίπεδο του pH αυτού. Ως εκ τούτου, δίαιτες που περιλαμβάνουν πολλά οξέα θα δημιουργήσουν μια ανισορροπία στο επίπεδο του pH. Όταν το σώμα μας κάνει προσπάθεια να εξισορροπήσει το επίπεδο του pH στο αίμα μας, η οξύτητα που παράγεται από τρόφιμα που παράγουν οξύ, το αναγκάζει να χάσει βασικά μέταλλα όπως το μαγνήσιο, το νάτριο, το κάλιο και το ασβέστιο. Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες.

Τα οφέλη

Υπόσχεται άμεση απώλεια βάρους και επίσης βοηθά στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Βοηθάει στην αποφυγή πολλών ασθενειών καθώς επίσης στην πρόληψη και θεραπεία της αρθρίτιδας. Αυξάνει την ενέργεια, τη συγκέντρωση και βελτιώνει τη διάθεση. Το σώμα αποκτά ευεξία και τα κύτταρα αναπλάθονται. Διώχνει κιλά, γιατί ξεμπλοκάρει το μεταβολισμό του λίπους και αποτοξινώνει με φυσικό και υγιεινό τρόπο. Η αλκαλική διατροφή διορθώνει τα προβλήματα της επιδερμίδας, όπως η ακμή, προλαμβάνει τις ρυτίδες και τη γήρανση και φρεσκάρει την όψη μας. Θεραπεύει τις εντερικές διαταραχές, την παλινδρόμηση, τις καούρες, τα αέρια, το πρήξιμο και κάνει επίπεδη την κοιλιά. Είναι πολύ βοηθητική σε άτομα που υποφέρουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή από στρες.

Ποια είναι τα αλκαλικά τρόφιμα Ποια είναι τα όξινα τρόφιμα

Άλλα   τρόφιμα – Διάφορα

Λαχανικά
Σπαράγγι, αγκινάρες, λάχανο, μαρούλι, κρεμμύδι, κουνουπίδι, ραπανάκι,   μπιζέλια, φρέσκο κολοκυθάκι, κόκκινο λάχανο, πράσα, κάρδαμο, σπανάκι, γογγύλι,   καρότο, φασολάκια, παντζάρι, σκόρδο, σέλινο, αγγούρι, μπρόκολο, λάχανο,   λαχανάκια Βρυξελλών.

Λίπη και Έλαια
Λινάρι, αβοκάντο, ελαιόλαδο, κοκοφοινικέλαιο.

Φρούτα
Λεμόνι, λάιμ, αβοκάντο, ντομάτα, γκρέιπ φρουτ, καρπούζι ραβέντι.

Ροφήματα
Φρέσκος χυμός λαχανικών, τσάι, γάλα σόγιας

Αλκαλικοί Σπόροι, ξηροί καρποί και σιτηρά
Αμύγδαλα, κολοκύθι, ηλιοτρόπιο, σουσάμι, λινάρι, φακή, κύμινο (σπόροι)Κρέατα
Χοιρινό, αρνί, βοδινό, κοτόπουλο,   γαλοπούλα

Μαλάκια και όστρακα
αστακός, γαρίδες, καβούρι ,καραβίδες

Γαλακτοκομικά Προϊόντα
Γάλα, Αυγά, Τυρί, Κρέμα, Γιαούρτι, Παγωτό

Ποτά – Ροφήματα
Ανθρακούχα ποτά, Καφές, Μπύρες, Οινοπνευματώδη, Χυμοί φρούτων, Smoothies,   Γάλα

Λίπη και Έλαια
Κορεσμένα λίπη, Υδρογονωμένα έλαια, Μαργαρίνη (χειρότερη από το βούτυρο),   Αραβοσιτέλαιο, Φυτικά έλαια, ΗλιέλαιοΞίδι,   Λευκό Ζυμαρικά, Λευκό ψωμί, Ψωμί ολικής αλέσεως, Μπισκότα, Σάλτσα σόγιας,   Καρυκεύματα (κέτσαπ, μαγιονέζα κλπ), Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, Γλυκά   γενικά, Σοκολάτα, Κονσερβοποιημένα τρόφιμα, Σούπες σε σκόνη, Στιγμιαία   Γεύματα, Γεύματα από Fast Food

Η θεωρία αυτή είναι βασισμένη σε ερευνητικά ευρήματα που λένε ότι τα καρκινικά κύτταρα ευνοούνται από ένα όξινο (με χαμηλό ΡΗ) περιβάλλον και δεν επιβιώνουν σε ένα αλκαλικό ή βασικό περιβάλλον (σχετικά υψηλό ΡΗ).

Παρόλο λοιπόν που αυτό είναι αληθές, ισχύει για κύτταρα τα οποία απομονώθηκαν σε εργαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύει αναγκαστικά το ίδιο και για κύτταρα που βρίσκονται μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Από την άλλη πλευρά πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι αδύνατο να αλλάξουμε το ΡΗ του κυτταρικού περιβάλλοντος μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Το σώμα μας έχει διάφορους μηχανισμούς που εξισορροπούν το ΡΗ όπως τα νεφρά και διάφορες αναπνευστικές λειτουργίες ώστε να μην αλλάζει σε καμία περίπτωση αφού κάτι τέτοιο θα ήταν άκρως επικίνδυνο για τη ζωή μας.

Ένα από τα επιχειρήματα που έχουν οι υποστηρικτές της δίαιτας είναι ότι τρώγοντας αλκαλικά φαγητά τότε το ΡΗ των ούρων αυξάνεται, κάτι που σημαίνει ότι το σώμα μας γίνεται αλκαλικό. Τα ούρα λοιπόν είναι το μόνο υγρό του σώματος που επηρεάζεται από τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε. Στην πραγματικότητα η παραμικρή μη φυσιολογική ποσότητα οξέος ή βάσεως που μπορεί να βρεθεί στο σώμα μας αποβάλλεται στιγμιαία μέσω των ούρων για να διατηρηθεί το ΡΗ του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Χάρη στην αλκαλική διατροφή λοιπόν θα αποτοξινωθούμε και θα χάσουμε περιττό βάρος, θα καταπολεμήσουμε τους χρόνιους πόνους, θα έχουμε ενέργεια, δε θα έχουμε άγχος και πολλά άλλα ακόμα οφέλη υποστηρίζουν κάποιοι “ειδικοί” ότι θα έχει αυτή η δίαιτα.


Όλα ακούγονται ωραία αλλά ισχύουν όντως; Ας δούμε τα πράματα λίγο πιο προσεκτικά.

Η συγκεκριμένη δίαιτα έχει αρκετά αρνητικά σημεία:

δεν της αρέσουν κάποια τρόφιμα τα οποία προσωπικά τα θεωρώ πολύ υγιεινά όπως φυσικά το ίδιο ισχύει για την επιστημονική κοινότητα. Φυσικά πάντα με μέτρο. Αυτά είναι ο καφές, η σοκολάτα, κάποια φρούτα, το αλκοόλ (συμπεριλαμβανομένου του κρασιού και της μπύρας), τα αυγά, το βούτυρο, οι πατάτες, κάποιοι ξηροί καρποί, το ψωμί, κλπ.
δεν της αρέσουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων όπως τα ζωικά τρόφιμα.
Η υγιεινή διατροφή βασίζεται στην κατανάλωση όλων των τροφίμων με μέτρο, σε καμία περίπτωση την αποφυγή κανενός (ίσως με εξαίρεση τα υδρογωνομένα λίπη), τη χαμηλή κατανάλωση ζωικών τροφίμων χωρίς όμως να πρέπει αυτά να είναι αναγκαστικά “με μειωμένα λιπαρά” και τέτοια, και την προτίμηση στη θέση τους δημητριακών ολικής άλεσης, οσπρίων, ξηρών καρπών, φρούτων, λαχανικών, κλπ.

Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να δεχτώ και να επιβραβεύσω μία δίαιτα η οποία θεωρεί τρόφιμα που όταν καταναλώνονται με μέτρο και καθημερινά όπως :


το κρασί (λευκό, κόκκινο και ροζέ) και τη μπύρα τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (μπύρα λόγω μαγιάς) είναι ανθυγιεινά.


τον καφέ  ο οποίος επίσης είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, τανίνες και άλλα αντιοξειδωτικά και σε καμία περίπτωση ποτέ πουθενά δεν αποδείχθηκε ότι ένας καφές ακόμα και δύο την ημέρα βλάπτουν. Ίσα ίσα ωφελούν τον οργανισμό προσφέροντας τη δυνατότητα να είμαστε σε εγρήγορση και να μπορούμε να τελέσουμε εργασίες με καλύτερη απόδοση


Τα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η βρώμη, κλπ επίσης δε μπορεί να θεωρηθούν από κανέναν ανθυγιεινά αφού εδώ και αιώνες αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τη βάση της διατροφής του ανθρώπου προσφέροντάς του την κύρια πηγή ενέργειας που έχει ανάγκη, τους υδατάνθρακες.

Φυσικά πρέπει να προτιμούνται δημητριακά ολικής αλέσεως τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως και ιχνοστοιχεία (όλα αυτά βρίσκονται κυρίως στο πίτουρο των σπόρων και στην περίπτωση του λευκού αλευριού αφαιρούνται μαζί με αυτό).

Το κρέας είναι ένα τρόφιμο που αν και δεν είναι απαραίτητο και υγιεινό να καταναλώνεται συχνά από κάποιον, αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να ωφελήσει το γενικό πληθυσμό αλλά και άτομα τα οποία έχουν προβλήματα όπως η αναιμία. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο και άλλα μέταλλα ενώ ταυτόχρονα πηγή βιταμίνης Β12 και εξαιρετικής ποιότητας ολοκληρωμένων πρωτεϊνών. Φυσικά είναι προτιμότερο να καταναλώνεται με σαλάτα η οποία περιέχει ελαιόλαδο, δηλαδή και άλλα τρόφιμα συνοδευτικά που έχουν τις βιταμίνες που δεν έχει το κρέας όπως η αντιοξειδωτική βιταμίνη C.

Το γιαούρτι και τα ψάρια σε καμία περίπτωση δε μπορούν να μη θεωρούνται υγιεινά και να είναι στο όριο, δεδομένων των πολλαπλών ευεργετικών επιδράσεων που έχουν τα προβιοτικά και το ασβέστιο του γιαουρτιού και τα Ω3 DHA και EPA λιπαρά οξέα των ψαριών.


Φρούτα με υψηλή αντιοξειδωτική αξία όπως τα βατόμουρα και τα δαμάσκηνα δε μπορούν να θεωρούνται κακά και μάλιστα πολύ όξινα (=κακά).

Από την άλλη πλευρά η δίαιτα είναι ικανή να οδηγήσει σε υπέρμετρη κατανάλωση τροφίμων “αλκαλικών” και άρα “καλών” όπως το γάλα σόγιας, το σιρόπι σφένδαμου (maple syrop), canola oil, σιρόπι ρυζιού, κλπ.


Η αλήθεια είναι ότι τα τρόφιμα που προτείνει είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά όπως για παράδειγμα τα φρούτα όπως τα εσπεριδοειδή και το γκρέιπφρουτ, λαχανικά όπως κρεμμύδια, σκόρδα, σπαράγγια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γλυκοπατάτες, κλπ, καθώς επίσης και σε βιταμίνες έχοντας πολύ λίγες θερμίδες για τη θρεπτική τους αξία.

Επίσης προτείνει την κατανάλωση οσπρίων και κηπευτικών στη θέση των ζωικών προϊόντων που όπως ξέρουμε υπερκαταναλώνονται από την πλειοψηφία του σύγχρονου ανθρώπου και ιδιαίτερα του σύγχρονου Έλληνα. Είναι πιθανό η δίαιτα αυτή να δημιουργήσει ελλείψεις σε συγκεκριμένα αμινοξέα που υπάρχουν κυρίως σε ζωικά τρόφιμα καθώς και πρωτεΐνη κυρίως στην περίπτωση  που τα άτομα γυμνάζονται με αποτέλεσμα έτσι να δημιουργηθεί απώλεια μυϊκής μάζας και άρα επακόλουθη μείωση του βασικού μεταβολισμού.

Τώρα βέβαια αυτό μπορεί να αποφευχθεί αν τα άτομα που κάνουν τη δίαιτα καταναλώνουν κινόα συχνά, το οποίο είναι το μόνο μη ζωικό τρόφιμο που περιέχει ίδιας ποιότητας πρωτεΐνη με του κρέατος, όσπρια και ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα( που θεωρούνται και αλκαλικά!)

Απλά το κακό είναι ότι αποκλείει κάποια τρόφιμα χωρίς να υπάρχει λόγος. Παρόλα αυτά το σίγουρο είναι ότι μπορεί να εμποδίσει κάποια άτομα να κάνουν καταχρήσεις σε διάφορα τρόφιμα που είναι προτιμότερο να μην καταναλώνουμε τόσο πολύ.

Γενικά πάντως δεν εμπεριέχει κινδύνους για την υγεία του ατόμου και ίσως μάλιστα κάποιοι από τους ισχυρισμούς να ισχύουν για κάποιους ανθρώπους λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες, μέταλλα και καλά λιπαρά που περιέχει η δίαιτα. Βέβαια υπάρχει και η πιθανότητα κάποιο όφελος να υπάρξει λόγω του φαινομένου placebo.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣδεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 το διαβάσαμε ΕΔΩ

Το Θαύμα της Φύσης που Αντιμετωπίζει 5 Τύπους Καρκίνου

$
0
0
Το δέντρομορίνγκα (Moringa oleifera), που αποκαλείται και «θαυματουργό δέντρο», φύεται σε περιοχές της Νότιας Ασίας και της Αφρικής και είναι ένα τροπικό φυτό. Οι ιδιότητές του ήταν γνωστές στους αρχαίους πολιτισμούς, όπως τους Αρχαίους Αιγύπτιους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους, που έφτασαν σε αυτές τις τροπικές περιοχές. Οι πολιτισμοί αυτοί χρησιμοποιούσαν το φυτό αυτό τουλάχιστον πριν από 4.000 χρόνια για τη θεραπεία ενός ευρέως φάσματος προβλημάτων υγείας. (1)

Πιστεύεται πως, αυτό το θαυματουργό δέντρο μπορεί να θεραπεύσει ή να αποτρέψει την εμφάνιση περίπου 300ων ασθενειών. Τα φύλλα του δέντρου μορίνγκα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που ως γνωστόν προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, αντιμετωπίζουν τις φθορές που προκαλούν και προλαμβάνουν παθήσεις που σχετίζονται με αυτές, όπως τον καρκίνο, παθήσεις της καρδιάς και άλλες χρόνιες ασθένειες (2). Πιο συγκεκριμένα, έχει πάνω από 92 θρεπτικά συστατικά και 46 φυσικά αντιοξειδωτικά, καθώς και αντι-φλεγμονώδεις ενώσεις (3).

Τα μικρά φύλλα αυτού του δέντρου είναι αποθήκες θρεπτικών συστατικών διατροφικά υψηλής αξίας, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες Α, Β, C, D, Ε και Κ, σίδηρο και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τα αμινοξέα ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη και βαλίνη (4).

Αν και οι λοβοί του δέντρου (οι καρποί) έχουν ελαφρώς χαμηλότερη θρεπτική αξία, είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C. Μάλιστα, 100 γραμμάρια από αυτούς περιέχουν το 157% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης βιταμίνης C (5).

Τα φύλλα έχουν γεύση παρόμοια με το ραπανάκι, αλλά η υφή και το σχήμα τους μοιάζει με το σπανάκι, πράγμα που τα καθιστά ιδανικά για σαλάτες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν αποξηραμένα ή σε μορφή σκόνης και μπορούν να αναμιχθούν στην τροφή. Οι ανώριμοι τρυφεροί λοβοί του, τρώγονται όπως τα φασολάκια ή τις μπάμιες και τα σπέρματα που περιέχουν, που μοιάζουν με μπιζέλια, μπορούν να καταναλωθούν όπως είναι ή να εξαχθεί από αυτά λάδι. Μάλιστα, κάθε μέρος αυτού του δέντρου είναι βρώσιμο, συμπεριλαμβανομένων των λουλουδιών και των ριζών καθιστώντας αυτό το φυτό μια ανεκτίμητη πηγή υγείας για τον οργανισμό.

Ενώ το δέντρο μορίνγκα δεν ήταν γνωστό στο δυτικό κόσμο, μέχρι πρόσφατα. Οι ερευνητές αρχίζουν να μελετούν και να μαθαίνουν περισσότερα για τα πολλαπλά οφέλη που έχει για την υγεία μας. Μάλιστα, το National Science Foundation και το National Geographic Society χρηματοδοτούν και υποστηρίζουν σειρά μελετών πάνω στο φυτό, ενώ επίσης έχει αναγνωριστεί ως το φυτό του έτους 2007 από τα Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (6).

Ένας από τους λόγους που το δέντρο αυτό έγινε τόσο δημοφιλές είναι επειδή μεγαλώνει γρήγορα και μπορεί να συγκομισθεί όλο το χρόνο, πράγμα που το καθιστά ιδανικό συμπλήρωμα θρέψης του πληθυσμού σε μέρη όπως το Μαλάουι, η Σενεγάλη και η Ινδία, όπου η επάρκεια των τροφίμων αποτελεί πρόβλημα.

Στο δυτικό κόσμο, το δέντρο μορίνγκα χρησιμοποιείται για τις ισχυρές αντι-μυκητιασικές, αντι-διαβητικές, αντικαρκινικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητές του.

1. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του δέντρου μορίνγκα 

Ο βασικός αντικαρκινικός παράγοντας του δέντρου μορίνγκα είναι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, που είναι γνωστό και καλά τεκμηριωμένο πως προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες στον οργανισμό. Μεταξύ των αντιοξειδωτικών αυτών είναι η βιταμίνη C και το β-καροτένιο, που βρίσκονται στα φύλλα και στους λοβούς του φυτού (7).

Άλλες ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχει είναι η ζεατίνη, η κερκετόλη (που είναι γνωστό ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης) (8) και το χλωρογενές οξύ (μια ουσία που βρίσκεται επίσης στον καφέ) που είναι αρκετά γνωστώ πως βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθιστώντας τη ένα θαυμάσιο αντι-διαβητικό και αντι-καρκινικό παράγοντα (9). Περιέχει επίσης καμφερόλη, ένα βασικό φλαβονοειδές που προωθεί την καλή κυτταρική λειτουργία) (10).

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητας του δέντρου μορίνγκα έχουν μελετηθεί εκτενώς. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Food Science and Technology έδειξε ότι η καθημερινή λήψη μόλις 7 γραμμαρίων σκόνης φύλλων μορίνγκα για 3 μήνες μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα (11).

Μια άλλη μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One αποκάλυψε ότι το μορίνγκα δρα ως αντικαρκινικός παράγοντας “μειώνοντας τη κυτταρική κινητικότητα και το σχηματισμό αποικιών σε σειρές καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου και του μαστού”. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μορίνγκα “… μπορεί να είναι ένα πολύτιμο θεραπευτικό εργαλείο για να χρησιμοποιηθεί σαν μέρος μιας θεραπευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση επιθετικών μορφών καρκινωμάτων του μαστού και του παχέος εντέρου” (12).

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Oncology Letters, διευρύνει περαιτέρω το θεραπευτική δυναμική των φύλλων μορίνγκα πάνω στη θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού και του δέρματος.

Το μορίνγκα περιέχει επίσης πολλά μη-βασικά αμινοξέα όπως αλανίνη, αργινίνη, ασπαρτικό οξύ, κυστεΐνη, γλυκίνη, ιστιδίνη, σερίνη, προλίνη, τυροσίνη, και γλουταμικό οξύ, τα οποία προάγουν πολυάριθμες θεραπευτικές ενέργειες όπως την επούλωση πληγών, την τόνωση του ανοσοποιητικού, την καταστολή καρκινικών όγκων και την προώθηση της ανάπτυξης των μυικών ιστών. 

2. Οι αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες του δέντρου μορίνγκα
Το δέντρο μορίνγκα είναι γνωστό για την ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή. Τα φύλλα, λοβοί και οι σπόροι του περιέχουν ισοθειοκυανικά, φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, τα οποία, μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζουν το έλκος του στομάχου.

Το λάδι που παράγεται από τα φύλλα και τους καρπούς αυτού του δέντρου προστατεύει το ήπαρ από τη χρόνια φλεγμονή. Επιπροσθέτως, αυτό το έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει προβλήματα λόγω μυκήτων, την αρθρίτιδα και ακόμη είναι ένα θαυμάσιο ενυδατικό για το δέρμα (13).
 
3. Ρυθμίζει τη χοληστερόλη

Το μορίνγκα είναι επίσης απ’ τις λίγες τροφές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Ethnopharmacology. Μάλιστα, είναι τόσο αποτελεσματικό (και χωρίς παρενέργειες) που οι ερευνητές το συγκρίνουν με την ουσία σιμβαστατίνη, ένα γνωστό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης (14).

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν πως “… τα αποτελέσματα έδειξαν πως αυτό το φυτό διαθέτει αντιοξειδωτική, υπολιπιδαιμική και αντιαθηροσκληρωτική δράση με θεραπευτικές δυνατότητες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων”. 

4. Άλλα οφέλη για την υγεία από το δέντρο μορίνγκα

Το μορίνγκα είναι μια σημαντική πηγή φυτικών ινών και ως εκ τούτου, είναι κατάλληλο για την απομάκρυνση των αποβλήτων και των τοξινών από το έντερο. Μια πρωτεΐνη στους σπόρους αυτού του φυτού φαίνεται πως συνδέεται με τις ακαθαρσίες του νερού βοηθώντας έτσι στο να καθαρίσει από αυτές. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, οι σπόροι μορίνγκα καθαρίζουν καλύτερα το νερό από πολλά άλλα συμβατικά συνθετικά υλικά που υπάρχουν στην αγορά (15).

Τα φύλλα χρησιμοποιούνται επίσης για την διατήρηση τροφίμων, δεδομένου ότι μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του κρέατος μειώνοντας την οξείδωσή του (16).

Αν θηλάζετε, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Philippine Journal of Pediatrics έδειξε ότι η λήψη 250 mg δισκίων από αποξηραμένα φύλλα μορίνγκα δύο φορές την ημέρα, αυξάνει την παραγωγή γάλακτος κατά το εντυπωσιακό ποσοστό 152-176% σε μόλις 5 ημέρες (17).

Αρκετά ενδιαφέρον είναι πως ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα φύλλα μορίνγκα και οι σπόροι μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από αρσενικό, το οποίο είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, όπως είναι το ρύζι, φαίνεται να περιέχουν υψηλά επίπεδα αυτού του στοιχείου (18). 

Πώς να χρησιμοποιήσετε τομορίνγκα

Μπορείτε να φάτε τα φύλλα ωμά, μαγειρεμένα ή ακόμα και σαν smootie. Μπορείτε επίσης να το προμηθευτείτε τη μορφή σκόνης και να το προσθέσετε στο χυμό, το τσάι, σε κάποιο άλλο ρόφημα ή να το πασπαλίσετε στη σαλάτα και στις σούπες σας. Αυτό είναι καλό ιδιαίτερα γι’ αυτούς που δεν τρώνε αρκετά λαχανικά. Και τέλος, μπορείτε να το αγοράσετε και σε μορφή δισκίων συμπληρώματος.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣδεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 



Αϋπνία: Σύγχρονο πρόβλημα ή επιδημία;

$
0
0
Η δυσκολία ενός ατόμου να αποκοιμηθεί, να διατηρήσει τον ύπνο του ή η κακή ποιότητα ύπνου, με αποτέλεσμα την αίσθηση ανεπαρκούς ύπνου ονομάζεται αϋπνία.

Γενικότερα αϋπνία ονομάζουμε τη διαταραχή της «αρχιτεκτονικής» του ύπνου. Όταν αυτή η διαταραχή συμβαίνει τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για διάστημα  ενός μήνα ξεκινάει το πρόβλημα. Η μη ικανοποιητική ποσότητα και  ποιότητα του ύπνου προκαλεί  έντονη κόπωση ή επηρεάζει συνήθεις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής του πάσχοντα.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η αϋπνία μαστίζει το 10% – 38% του πληθυσμού παγκοσμίως. Η διαφορά του ποσοστού οφείλεται στα κριτήρια των ερευνών που χρησιμοποιούνται ανά τις χώρες. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως, τα ποσοστά αναφέρονται σε ένα  πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων.
Σε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου 1 στους 3 ενήλικες ανέφερε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο του. Πιο συχνά καταγράφεται το πρόβλημα στις γυναίκες και στους εργαζόμενους που δουλεύουν με βάρδιες. Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών αναφέρεται ότι πάσχουν από αϋπνία σε ποσοστό που προσεγγίζει το 50%! Η αϋπνία επιφέρει κούραση την ημέρα, με συνακόλουθη μείωση της κοινωνικής και επαγγελματικής απόδοσης που έχει ως συνέπεια να αυξάνεται το άγχος, ο κίνδυνος ατυχημάτων και η εμπλοκή σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τα συνήθη προβλήματα

Η αϋπνία που αφορά τη διατήρηση του ύπνου είναι το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα αϋπνίας στη Δυτική Ευρώπη (75%) και τις Η.Π.Α. (78%). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από τον γενικό πληθυσμό που αναφέρει πρόβλημα στον ύπνο:

52% έχουν κάποια Ψυχική Πάθηση.
54% έχουν κάποια Σωματική Πάθηση.
Σε ποσοστό 15% – 30% χρόνιας αϋπνίας δεν ανευρίσκουμε αίτια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο ύπνος του μέσου Έλληνα έχει μειωθεί κατά 1 ώρα τα τελευταία 20 χρόνια. Στην Αμερική η αντίστοιχη μείωση είναι 2 ώρες. Σύμφωνα με έρευνες τα 2/3 των πασχόντων από αϋπνία δεν επισκέπτονται κάποιο γιατρό.
Μορφές αϋπνίας

Τρεις είναι οι κύριες μορφές αϋπνίας που ξεχωρίζουν και κατευθύνουν τους γιατρούς στη σωστή θεραπευτική στρατηγική.

Αϋπνία τύπου επελεύσεως: Δυσκολία να αρχίσει ο ύπνος, ενδεικτική κυρίως για γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.
Αϋπνία τύπου διακρατήσεως: Δυσκολία να διατηρηθεί η μέση του ύπνου ( νυχτερινά ξυπνήματα, ρηχότητα), ενδεικτική κυρίως για ψυχικές αλλά και σωματικές παθήσεις.
Αϋπνία τύπου αφυπνίσεως: Αναίτιο ξύπνημα τις πρωινές ώρες (πρωινή αφύπνιση), ενδεικτική κυρίως για καταθλιπτική διαταραχή.
Η αϋπνία που αφορά στη διατήρηση του ύπνου είναι το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα αϋπνίας στη Δυτική Ευρώπη και τις Η.Π.Α.
Συνέπειες αϋπνίας

Οι συνέπειες της  αϋπνίας  είναι πολλές και σημαντικές. Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ότι ασθενείς που πάσχουν από αϋπνία έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ επίσης παρουσιάζουν και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Η αϋπνία όμως συνδέεται στενά και με ψυχικές νόσους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ασθενείς που πάσχουν από αϋπνία για περισσότερο από ένα χρόνο έχουν 40 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σχέση με τους μη πάσχοντες, ενώ όταν η αϋπνία αντιμετωπίζεται έγκαιρα, η πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης είναι ίδια με αυτή που συναντάται στον γενικό πληθυσμό.
Ολοένα και περισσότερες μελέτες συσχετίζουν την παχυσαρκία με την έλλειψη ύπνου. Είναι δεδομένο ότι και οι δύο αυτές καταστάσεις αποτελούν αρνητικούς δείκτες σωματικής και ψυχικής υγείας, είναι όμως δύσκολο να πιστοποιηθεί η μεταξύ τους αιτιολογική σχέση. Πάντως το γεγονός ότι τα παιδιά που κοιμούνται λίγο εμφανίζουν συχνότερα παχυσαρκία είναι ένα στοιχείο που καταδεικνύει τη σχέση μεταξύ έλλειψης ύπνου με την εμφάνιση παχυσαρκίας.
Σε μεγάλη διεθνή έρευνα για τις συνέπειες του διαταραγμένου ύπνου στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, διαφαίνεται μεταξύ άλλων η συσχέτιση της αϋπνίας με τη χαμηλή παραγωγικότητα στην εργασία αλλά και στην πρόκληση ατυχημάτων.

Οι αιτίες της αϋπνίας

Η αϋπνία αποτελεί σύνηθες σύμπτωμα, που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες συναισθηματικές και σωματικές διαταραχές, όπως:

Συναισθηματικές διαταραχές (άγχος, φοβία, κατάθλιψη)
Καθημερινές καταχρήσεις και χρόνια κατάχρηση ουσιών
Μεγάλα βραδινά γεύματα
Χρήση φαρμάκων
Παθήσεις όπως το άσθμα
Ρευματικοί πόνοι
Υψηλή χοληστερίνη. Υψηλή αρτηριακή πίεση
Η γήρανση (με την πάροδο του χρόνου η ποιότητα του ύπνου φθίνει)
Jet lag
Βραδινή εργασία
Περιοδικά επεισόδια άπνοιας. Υποαερισμός
Εμμηνόπαυση
Κλιματολογικές αλλαγές – ατμοσφαιρικές συνθήκες κ.ά.

Τι είναι ύπνος;

Ο ύπνος ορίζεται ως μία κατάσταση ηρεμίας – αναισθησίας, από την οποία το άτομο μπορεί να αφυπνίζεται με αισθητικά ή άλλα ερεθίσματα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου σημειώνεται προσωρινή μεταβολή της συνείδησης του εξωτερικού κόσμου και επακόλουθη μείωση της μυϊκής δραστηριότητας, του μεταβολισμού και της ανταπόκρισης σε ερεθίσματα. Παρότι αυτονόητο, αξίζει να σημειωθεί ότι περνάμε το ένα τρίτο περίπου της ζωής μας κοιμώμενοι, μη συνειδητά, με εξαίρεση τη φάση των ονείρων. Η στέρηση του ύπνου οδηγεί οπωσδήποτε σε δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις επηρεάζει παθολογικές δραστηριότητες του νευρικού συστήματος που οδηγούν σε παράδοξη συμπεριφορά και μη ομαλή κατάσταση του οργανισμού.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣδεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

επιμέλεια: Τάνια Μαρκουτσά

το διαβάσαμε ΕΔΩ NaturaNrg #18

Λιποδιαλυτικό ΔΥΝΑΜΙΤΗΣ το νερό της γλυκοπατάτας

$
0
0
Bράσατε γλυκοπατάτες;
Μην πετάξετε το νερό.
Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τη γλυκοπατάταως αποτοξινωτικό θα πρέπει να την βράσεις και να πιεις το νερό μέσα που απέμεινε. Ναι, τα αποτελέσματα της έρευνας Ιαπώνων επιστημόνων σε ποντίκια έδειξαν ότι αξίζει τον κόπο. Συγκεκριμένα με την έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι η πρωτεΐνη που περιείχε το νερό στο οποίο έβρασε η γλυκοπατάτα βοήθησε στη μείωση της όρεξης των ποντικιών. Μάλιστα, πιστεύουν ότι η εν λόγω πρωτεΐνη θα έχει την ίδια επίδραση και στον άνθρωπο.

Η εν λόγω πρωτεΐνη ονομάζεται SPP, γνωστό και ως πεπτίδιο της γλυκοπατάτας και βοήθησε τα ποντίκια να μειώσουν τη χοληστερίνη, να μειώσει το σωματικό τους βάρος και τα επίπεδα της λεπτίνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του πειράματος τα ποντίκια ακολουθούσαν διατροφή υψηλή σε λιπαρά, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα, χωρίς να αλλάξει κάποιος τη διατροφή του.  Ο Δρ.Koji Ishiguro, επικεφαλής του πειράματος, μίλησε για την έρευνα στο My Body & Soul: «Μας προκάλεσε έκπληξη ότι το  SPP μείωσε τα επίπεδα των μορίων του λίπους στα ποντίκια και ότι επίσης φαίνεται να επηρεάζει την όρεξη. Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και μας παρέχουν νέες δυνατότητες».

…και φυσικά τρώγοντας γλυκοπατάταέχετε εξαιρετικά οφέλη

Ο γλυκαιμικός δείκτης μιας βραστής γλυκοπατάτας ισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην αναζητείς κάτι γλυκό και θερμιδοφόρο στη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, αυτή του η ιδιότητα αποτρέπει από τον διαβήτη και κατ” επέκταση από την αύξηση βάρους.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, και ιδιαίτερα σε πολυφαινόλες και βιταμίνη C. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες αγωνίζονται κατά της αύξησης βάρους και της γήρανσης.

Λόγω των αντιφλεγμονωδών δυνάμεων, μπορεί να αποβάλλει το φούσκωμα από το στομάχι και να επαναφέρει την κοιλιά στο αρχικό επίπεδο.

Περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες καλίου από την μπανάνα, με αποτέλεσμα να σας απαλλάξει  από τα προβλήματα της πέψης και τις μυικές κράμπες.

 Περιέχει 35% περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι ενώ μια μεσαία γλυκοπατάτα περιέχει περισσότερη βιταμίνη A από αυτή που αναζητάει ο οργανισμός, με αποτέλεσμα να προστατεύει τα νεφρά και τους πνεύμονες.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣδεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 το διαβάσαμε ΕΔΩ

Το ρόφημα το μηδενικών θερμίδων που θα σε βοηθήσει να αποτοξινωθείς

$
0
0
Το λένε και ρόφημα μηδενικών θερμίδωνγιατί αν συνδυάσειςμήλο – κανέλα – νερόμπορείς να φτιάξεις ένα ρόφημα το οποίο έχει σχεδόν μηδέν θερμίδες και μπορείς να αποτοξινώσει τον οργανισμό σου καλύτερα από οτιδήποτε άλλο!
Και είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε όλοι μετά από τα τραπέζια του Πάσχα που επισκεφθήκαμε. Πρέπει να γνωρίζεις πως η κανέλα βοηθάει στην τόνωση των εσωτερικών οργάνων και καθαρίζει τον οργανισμό, ενώ το μήλο παρέχει όλες του τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που χρειαζόμαστε.
 Γι’ αυτό ετοίμασε το άμεσα!

Θα χρειαστείς:

1 μήλο κομμένο σε φέτες
3 sticks κανέλας
1 κανάτα με νερό

Εκτέλεση:


Βάζεις όλα τα υλικά σε μια κανάτα και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύεις πολύ καλά. Αφήνεις την κανάτα στο ψυγείο και μόλις το ρόφημα κρυώσει αρκετά μπορείς να αρχίσεις να το απολαμβάνεις. Μπορείς να πιεις μέχρι 2 ποτήρια την ημέρα!

Extra Tip: Το συγκεκριμένο ρόφημα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι 3 ημέρες!

TAGS:αποτοξίνωση,κανέλα,μηδέν θερμίδες,μήλο,ρόφημα

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣδεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook 
Viewing all 3052 articles
Browse latest View live